Reklama banky „Dievčatká – Bambuľky“ mala problém

 Reklama banky „Dievčatká – Bambuľky“ mala problém

Nápad zamestnanca skalickej pobočky banky nenašiel na Rade pre reklamu pochopenie.

 

 


Arbitrážna komisia Rady pre reklamu na svojom poslednom zasadnutí riešila sťažnosť na reklamný leták umiestnený na reklamnom stojane pred pobočkou Raiffeisen banky v Skalici s textom „Dievčatká – Bambuľky!!! Prídite si pre Bambuľkyne nové šaty k nám do banky." Podľa sťažovateľa reklama láka deti na využitie služieb, za ktoré musia rodičia platiť.

Podľa komisie sťažnosť na reklamu zadávateľa Tatra banka, odštepný závod Raiffeisen je čiastočne opodstatnená. Komisia čiastočne uznala námietky sťažovateľa z dôvodu, že reklamný leták nebol oficiálnym reklamným materiálom zadávateľa pripraveným k prebiehajúcej súťaži spoločnosti, ale vznikol z iniciatívy pobočky v Skalici, čo vníma zadávateľ ako zlyhanie ľudského faktora a tiež, že bol leták bezodkladne odstránený.

Odporúčame aj: Všetky rozhodnutia zo 6. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu

„Napriek tomu má AK RPR za to, že zadávateľ, v tomto prípade zamestnanec pobočky banky v Skalici, nepostupoval pri tvorbe reklamy s pocitom zodpovednosti voči spotrebiteľovi. Štylizácia reklamného textu, ktorý bol umiestnený na oficiálnom reklamnom pútači banky, prostredníctvom ktorého spoločnosť prezentuje benefity bankou poskytovaného účtu, môže vyvolať v priemernom spotrebiteľovi dojem, že podmienkou získania šiat je otvorenie si účtu v banke, čo vzhľadom na pravidlá súťaže, nie je pravda," píše v svojom rozhodnutí rada.

Leták zároveň nebol umiestnený s reklamnou komunikáciou samotnej spotrebiteľskej súťaže, z ktorej by sa mohli spotrebitelia dozvedieť, že detské šaty možno vyhrať aj bez ohľadu na kúpu produktu (otvorenie si účtu v banke). „Použitie maloletých v reklame, prípadne cielenie komunikácie na maloletých si vyžaduje osobitú pozornosť," píše rada.