Nová česká reklama má Slovenku za kravu

Nová česká reklama má Slovenku za kravu Reprofoto

S reklamami, ktorých vtip je postavený na zosmiešnení inej národnosti, sa to v Česku rozbehlo.

 


Po pobúrenej reakcii Poliakov na reklamu s poľským priekupníkom na hraniciach prišla s kontroverznou reklamou aj pražská reštaurácia Máneska.

 

V reklame sedí mladý pár v reštaurácii a čaká na jedlo. Kým muž len ticho sedí, žena oproti nemu stále rozpráva, pričom muž ju nie veľmi nadšene počúva. Rozprávať prestane, keď jej donesú steak. Spot sa končí claimom: „U nás je každá krava šťastná."

Autorom spotu je Jakub Štáfek so spoločnosťou Funny Bunny Films. Pod videom pribúdajú reakcie, ktoré video kritizujú za sexizmus, ale aj naopak, chvália za vtip.

Reklama, ktorá používa v kontroverzných situáciách iné národnosti, sa ukázala nielen v Česku ako silný marketingový ťah. Len nedávno vyrobila v Poľsku rozruch reklama T-Mobilu s poľským šmelinárom, kritické reakcie v Česku vyvolala zas reklama Slovenskej sporiteľne, ktorá ukázala českého turistu v ponožkách a sandáloch ako si neustále niečo požičiava. Kým slovenská Rada pre reklamu sťažnosti na reklamu Slovenskej sporiteľne neuznala, česká Rada pre reklamu oznámila, že spot s poľským šmelinárom je neetický.