Výrobca vodky mal opäť reklamu, ktorá prekročila hranice etiky

Výrobca vodky mal opäť reklamu, ktorá prekročila hranice etiky Reprofoto youtube

Po spotoch s dievčatami v nákupných košoch, či vo vani má výrobca Vodky Gas Familia vianočné televízne spoty, v ktorých vianočné porekadlá spojil s pitím alkoholu: napríklad Narodil sa Kristus pán, pripime si.

 

 

Ďalšie spoty majú takéto slogany: Tri poldeci pred Popolušku, a rozprávky je koniec... Na Vianoce treba piť s rodinou... Na Troch kráľov sa dáva dole... Familia na lade, Katarína na blato... Už len párkrát si štrngnem a sú tu Vianoce a pod.

Vianočnou kampaňou spoločnosti GAS Familia sa zaoberala na poslednom zasadnutí Arbitrážna komisia Rady pre reklamu.

Reklama podľa sťažovateľa naznačuje následky nadmernej konzumácie alkoholu. "V spotoch sa objavujú upravené porekadlá, ktoré vykresľujú zábavné situácie, v ktorých to konzument preženie s pitím alkoholických nápojov. Spoty neboli pripravené s pocitom zodpovednosti voči spotrebiteľovi," píše sťažovateľ. Podľa neho zadávateľ nepreukázal pravdivosť tvrdenia „najčistejšia vodka spod Tatier".

Odporúčame aj: Raňajkuj vodku a opi sa do bezvedomia? Hrozná reklama

Arbitrážna komisia dala sťažovateľovi za pravdu, reklama podľa nej porušuje etické pravidlá. "Reklama prezentuje nezodpovedný postoj ku konzumácii alkoholu, najmä čo do spotrebovaného množstva, jednotlivé výroky vo svojej podstate veľmi expresívne naznačujú nadmernú konzumáciu alkoholických nápojov a vyjadrujú s ňou súhlas," píše RPR. Pri tvrdení „najčistejšia vodka spod Tatier" podľa komisie zadávateľ nepreukázal pravdivosť tvrdenia, a preto považuje použitie superlatívu „najčistejšia" v reklamných materiáloch za neopodstatnené.

Zadávateľ tvrdí že sťažovateľ nesprávne pochopil ich obsah, nakoľko vraj reklama "zábavnou formou a s pocitom zodpovednosti upozorňuje na striedmosť pri konzumácii alkoholických nápojov, vyjadrenú v jej obsahu odkazom spotrebiteľom starším ako 18 rokov, aby konzumovali alkoholické nápoje s mierou." Zadávateľ ďalej uvádza, že v televíznom spote nepoužíva superlatív „najčistejšia vodka spod Tatier", ale slovné spojenie „slovenská vodka spod Tatier".

Neetická bola aj letná kampaň Gas Familie na vodku.

Kampaň pripravovala agentúra This is Locco.