V Maďarsku sa rozpútala billbordová vojna

V Maďarsku sa rozpútala billbordová vojna Zdroj: egyenlito.blog.hu

Billbordová vojna, tak nazvali maďarské médiá protichodné kampane maďarskej vlády a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

 

 

Zatiaľ čo vláda burcuje verejnú mienku na podporu svojej protiimigračnej politiky billboardy s heslom "Ak prichádzate do Maďarska, nemôžete brať prácu Maďarom," UNHCR začal pri príležitosti Svetového dňa migrantov (20. júna) v staniciach metra vylepovať vlastné plagáty. Sú na nich utečenci, ktorým sa v Maďarsku úspešne podarilo začať nový život.

Zároveň sa v Maďarsku zdvihla vlna odporu proti vládnej kampani aj na úrovni mimovládnych organizácií. Aktivisti strhávajú plagáty, za čo im úrady hrozia trestným stíhaním a pokutami.

Foto: UNHCR

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes ráno vo verejnoprávnom rádiu Kossuth vysvetľoval, že vládna kampaň nie je namierené proti utečencom, ale že je odkazom pre ľudí, ktorí organizujú ilegálnu migráciu. Zároveň povedal, že "ak by bola pri moci ľavicová vláda, už by v Maďarsku boli státisíce utečencov a za pár rokov by sme nevedeli, či sme v Paríži, Londýne alebo Budapešti."

Politológovia počínanie maďarskej exekutívy vysvetľujú tým, že veľa sympatizantov vládneho Fideszu prechádza do tábora radikálnej opozičnej strany Jobbik a Orbán sa ich snažia získať späť na svoju stranu.

Zakladateľ politickej Strany psa s dvoma chvostmi, ktorá vládnu kampaň zosmiešňuje, Kovács Gergő v tejto súvislosti vyhlásil, že kabinet by sa v prvom rade mal sústrediť na to, aby dostal domov tie tisíce Maďarov, ktorí boli nútení hľadať prácu v zahraničí.

Podľa údajov maďarského štatistického úradu KSH sa vlani z Maďarska vysťahovalo 31.000 ľudí, čo je výrazne viac ako v roku predchádzajúcom. Agentúra Tarka zase v inom prieskume uviedla, že každý desiaty Maďar sa zaoberá myšlienkou na emigráciu, čo je najvyššie číslo od pádu komunistického režimu.