Kampaň OSN ukazuje, že aj ľudia z Československa boli utečenci

Kampaň OSN ukazuje, že aj ľudia z Československa boli utečenci Reprofoto youtube UNHCR

Spot ukazuje, ako Jozef Hlavatý v osemdesiatych rokoch preletel hranice na vlastnoručne postavenom rogale s trojročným synom na chrbte.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) spustil kampaň s názvom "Sami sme boli utečenci." 

Kampaň s názvom "Sami sme boli utečenci" reaguje na súčasnú debatu okolo migrácie pripomenutím minulosti ľudí z bývalého Československa.

Kampaň pre UNHCR pripravila agentúra Young & Rubicam a dramatizuje príbehy troch odvážnych útekov z ČSSR v období komunizmu.

OSN chce cez kampaň upozorniť na skutočnosť, že akonáhle sú ľudia nútení opustiť domovy, aby zachránili svoj život a život svojich blízkych, nemajú na výber. V súčasnosti hľadajú bezpečie ľudia z iných častí sveta. Rovnako tak ako ľuďom z Československa poskytli v minulosti útočisko iné štáty, teraz majú Česi šancu pomôcť ostatným, upozorňuje UNHCR na svojej českej stránke.

Televízny spot je minútovou rekonštrukciou úteku Jozefa Hlavatého, ktorý v osemdesiatych rokoch preletel hranice pri Malackách na vlastnoručne postavenom rogale s trojročným synom na chrbte. V réžii Martina Krejčího (produkčná spoločnosť Stink) sa v hlavných úlohách objavia Adam Kraus a Jana Krausová.

Kampaň zahŕňa televízny, rozhlasový spot aj inzeráty, ktoré rozprávajú príbehy ďalších dvoch útekov: Rudyho Krejčího, ktorého otec prepašoval za hranice v rakve zahrabanej vo vagóne plnom uhlia, a Roberta Ospalda, ktorý sa dostal von po drôtoch vysokého napätia.
Fotografické spracovanie kampane mal na starosti Miro Minarových.