Herečka Natalie Portman sa rozhodla, že si nepreberie prestížne ocenenie

Herečka Natalie Portman sa rozhodla, že si nepreberie prestížne ocenenie Foto: FB Natalieportman/Dior

Slávnostného júnového udeľovania prestížnej izraelskej ceny Genesis sa nezúčastní tohtoročná laureátka, herečka Natalie Portman.

 

Umelkyňa, ktorá sa narodila v Jeruzaleme a má americké aj izraelské občianstvo, svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že účasť na verejnej udalosti v Izraeli by jej vzhľadom k súčasným okolnostiam bola nepríjemná. Konkrétnejšia ale nebola. S odkazom na oznámenie jej amerického zástupcu a izraelských organizátorov akcie to uviedla agentúra AP.

Portman oznámila, že nedávne udalosti v Izraeli ju "veľmi rozrušili". Konkrétne prípady nezmienila.

Izrael sa stretol v uplynulých týždňoch s kritikou za reakciu na hromadné palestínske protesty na hranici Pásma Gazy, pri ktorých od 30. marca izraelské bezpečnostné zložky zabili 28 Palestínčanov a niekoľko sto ďalších zranili. Palestínčania protestujú za vrátenie územia niekdajšej Palestíny, kde je teraz Izrael, a za ukončenie izraelskej blokády Pásma Gazy. Izraelská vláda tvrdí, že iba chráni svoje hranice.

Nadácia, ktorá ocenenie Genesis odovzdáva, uviedla, že v dôsledku rozhodnutia Portman bude "filantropická iniciatíva spolitizovaná".

Portman mala podľa izraelského denníka Haarec dostať v rámci ocenení dva milióny dolárov, čo je vďaka izraelskému darcovi Morrisovi Kahnovi proti minuloročným cenám dvojnásobok. Či si peniaze herečka preberie, aj keď sa ceremoniálu nezúčastní, podľa denníka nie je jasné.