Dvaja reportéri Reuters boli v Barme odsúdení na sedem rokov

Dvaja reportéri agentúry Reuters boli dnes v Barme odsúdení na sedem rokov väzenia za neoprávnené držanie tajných štátnych dokumentov. Obaja muži trvajú na svojej nevine a tvrdia, že im dokumenty podstrčila polícia. Proti rozsudku sa už vyslovili veľvyslanci USA a Británie aj šéfredaktor Reuters, podľa ktorých ide o krok späť pre demokraciu v Barme.

 

Dvadsaťosemročný Ťjo Sou U a tridsaťdvaročný Wa Lone boli zadržaní vlani 12. decembra na predmestí Rangúnu a boli obvinení zo získania tajných štátnych dokumentov. Hrozilo im až 14 rokov väzenia. Zadržaní boli potom, čo sa zišli s dvoma policajtmi, ktorí pôsobili v barmskom Arakanskom štáte, kde sú bezpečnostné zložky obviňované z porušovania ľudských práv pri ťažení proti moslimskej menšine Rohingů.

Sudca Ye Lwin uviedol, že obžalovaní porušili zákon, keď získali dôverné dokumenty. Novinári ale tvrdia, že polícia im dokumenty podstrčila; pred súdom uviedli, že listiny im odovzdali dvaja policajti tesne predtým, než boli zatknutí. Jeden svedok túto výpoveď potvrdil.

"Dnešok je smutným dňom pre Barmu, pre spravodajcov Reuters ... a pre médiá všade na svete," uviedol dnes vo vyhlásení šéfredaktor Reuters Stephen Adler. "Títo dvaja obdivuhodní reportéri už strávili takmer deväť mesiacov vo väzení v dôsledku falošných obvinení, ktoré majú za cieľ umlčať ich a zastrašiť médiá ... Bez akýkoľvek dôkazov o vine a napriek presvedčivým dôkazom o tom, že na falošnom obvinení sa podieľala polícia, ich dnešný verdikt odsudzuje k ďalšiemu odňatia slobody a schvaľuje nesprávne správanie bezpečnostných zložiek, "pokračoval Adler.

"Je to (verdikt súdu) veľký krok späť v oblasti prechodu Barmy k demokracii, stavia sa proti spravodlivosti a slobode slova a barmská vláda ho musí urýchlene napraviť," zdôraznil šéfredaktor Reuters. Uviedol, že sa nemieni prizerať nespravodlivosti páchanej na dvoch novinároch a zváži, či v nadchádzajúcich dňoch nepožiada o pomoc medzinárodné spoločenstvo.

Znepokojenie nad dnešným rozsudkom vyjadrili tiež veľvyslanci USA a Británie v Barme. "Je to veľmi znepokojujúce pre každého, kto tu bojoval za slobodné médiá. Myslím si, že je nutné si položiť otázku, či tento proces zvýši alebo zníži dôveru obyvateľov Barmy v justíciu," uviedol americký veľvyslanec Scot Marciel.