Barmský súd poslal amerického novinára na 11 rokov do väzenia

Súd v Barme kontrolovanej po prevrate armádou dnes uložil jedenásťročný trest americkému novinárovi Dannymu Fensterovi. Uznal ho vinným z niekoľkých trestných činov vrátane podnecovania k vzbure kvôli údajnému šíreniu nepravdivých či buričských informácií. S odvolaním sa na Fensterovho právneho zástupcu o tom informovala agentúra AP.

Tridsaťsedemročného šéfredaktora nezávislého spravodajského serveru Frontier Mjanmarsko zatkli v Barme tento rok v máji, keď sa pokúsil odísť z krajiny. Súd ho uznal vinným aj z kontaktu s nezákonnými organizáciami a porušovania vízových nariadení. Fenster zároveň na inom súde čelí dvom ďalším bodom obžaloby, a to okrem iného za údajné porušenie protiteroristického zákona. V oboch prípadoch mu podľa agentúry Reuters hrozí až dvadsaťročné väzenie.

Barmská armáda tento rok 1. februára uskutočnila prevrat. Pri následnom potlačovaní protestov zomrelo vyše 1200 civilistov a ďalšie tisíce ľudí vrátane novinárov skončili za mrežami, udáva barmská Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP).