Akcie Applu vo štvrtok zažili najhorší deň za šesť rokov

Akcie americkej technologickej spoločnosti Apple vo štvrtok zažili najhorší deň za šesť rokov. Napísal to server finančnej televízie CNBC. V reakcii na zníženie odhadu tržieb akcie oslabili takmer o desať percent a uzavreli na najnižšej úrovni od júla 2017. Trhová hodnota podniku sa tak znížila skoro o 75 miliárd dolárov.

Apple po skončení stredajšieho obchodovania na burze prvýkrát po takmer 12 rokoch znížil odhad vývoja štvrťročných tržieb. Firma teraz predpokladá, že za prvý fiškálny štvrťrok, ktoré zahŕňa kľúčovú vianočnú sezónu, vykáže tržby okolo 84 miliárd dolárov. Doteraz firma tržby odhadovala na 89 miliárd až 93 miliárd dolárov. Za zhoršením prognózy stojí najmä slabý predaj telefónov iPhone v Číne.

Spoločnosť Apple sa vlani v auguste stala prvou americkou verejne obchodovanou firmou, ktorej trhová kapitalizácia prekonala hranicu jedného bilióna dolárov. V októbri sa trhová hodnota Applu vyšplhala až na zhruba 1,1 bilióna dolárov, odvtedy však zhruba o 450 miliárd dolárov klesla a teraz sa nachádza pod hranicou 700 miliárd dolárov.