Venezuelskej úrady zadržali päť zahraničných novinárov

 

Venezuelské úrady zadržali päť zahraničných novinárov, ktorí v krajine pokrývali terajšej dramatické dianie. Dvaja ďalší reportéri pôvodom z Čile boli vyhostení, informovala agentúra AFP. Autoritársky venezuelský prezident Nicolás Maduro čelí v posledných dňoch domácemu i zahraničnému tlaku, aby odstúpil. To ale odmieta. Minulý týždeň sa počas protivládnych demonštrácií vyhlásil za úradujúceho prezidenta šéf opozíciou ovládaného parlamentu Juan Guaidó, ktorého podporujú dve desiatky krajín.

Dvaja zo zadržaných novinárov pochádzajú z Francúzska, dvaja z Kolumbie a jeden zo Španielska. Poslední traja pracujú pre španielsku agentúru EFE a prišli do krajiny z Kolumbie. O ich zatknutí informovala šéfka pobočky EFE vo Venezuele Nélida Fernándezová.

Dvaja Francúzi, ktorí pracujú pre televízny program Le Quotidien, boli zadržaní v utorok, keď točili pred prezidentským palácom, uviedla AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Spolu s nimi bol zatknutý aj jeden miestny občan, ktorý im pomáhal s produkciou.

Dvoch Čiľanov zadržali v utorok v noci tiež v blízkosti prezidentského paláca, držali ich 14 hodín a následne vyhostili z krajiny, informoval čílsky minister zahraničia Roberto Ampuero. Dôvodom pre ich zadržanie vraj bolo, že pracovali v "bezpečnostnej zóne", uviedol minister. "Tak sa chová diktatúra. Snažia sa zadupať všetku slobodu tlače," napísal Ampuero na twitteri.

Venezuelská opozícia neuznáva legitimitu nového mandátu prezidenta Madura, ktorý začal 10. januára. Guaidóa, ktorý má v pláne usporiadať nové voľby, podporujú ľudia na masových protivládnych demonštráciách. Stoja za ním aj dve desiatky amerických krajín alebo EÚ, naopak Rusko, Čína, Irán alebo Turecko podporujú Madura. Počas protestov proti Madurovi podľa OSN zomreli už štyri desiatky ľudí, stovky ďalších boli zatknutí.