Vo Venezuele zomrel redaktor španielskej televízie, niekoľko nemocníc mu nepomohlo

Vo Venezuele zomrel redaktor španielskej televízie, niekoľko nemocníc mu nepomohlo Foto: Telecinco

Vo venezuelskej metropole zomrel vo štvrtok novinár Ángel Rafael Cerdeňo po tom, čo ho neprijali dve nemocnice a tretia ho poslala domov bez toho, aby zistila, čo mu je. Tridsaťosemročný Cerdeňo pracoval ako spravodajca španielskej televízie Telecinco a lekársku pomoc hľadal, pretože mal vážne problémy s dýchaním, informovali o tom španielske médiá.

 

"Nebol úspešný v dvoch nemocniciach, kde mu povedali, že nemajú ani lekára," povedala internetovému denníku El Espaňol Cerdeňova kolegyňa, novinárka Esther Yáňezová. "V štátnych nemocniciach vo Venezuele nemajú skoro nič. Ani vodu, obliečky, lieky a ani lekára. V súkromných áno, ale tie sú veľmi drahé a len sotva dve percentá populácie si ich môže dovoliť," dodala.

Venezuelský novinár, po ktorom zostala manželka Viviana a tri malé deti, nakoniec našiel nemocnicu, kde ho prijali. "Povedali mu ale, že nevedia, čo mu je, a poslali ho domov, aby odpočíval a bral amoxicilín," opísala médiám Yáňezová. Toto antibiotikum je podľa nej jeden z mála liekov dostupných vo venezuelských lekárňach. Novinárovi podľa nej v caracaskej univerzitnej nemocnici sľúbili, že ho za pár dní vyšetria.

"Nemohol som dýchať, myslel som, že umriem. A tak som obchádzal ďalšie nemocnice, než som sa dostal na univerzitnú kliniku, kde ma ošetrili v neľudských podmienkach," napísal krátko pred smrťou novinár svojmu priateľovi. "Pacienti s covidom a bez covidu tam ležia v rovnakej izbe," opísal ďalej podmienky v caracaských nemocniciach. "Zdravotníctvo vo Venezuele kolabuje. Ale jedna vec je o tom robiť reportáž a druhá to zažiť na vlastnej koži," uviedol Cerdeňo.

Príčina úmrtia nie je známa.