Mária Terézia bola na RTVS najsledovanejším programom (VIDEO)

Pokračovanie druhej série Mária Terézia má na Slovensku za sebou televíznu premiéru. V piatok 27. decembra a v sobotu 28. decembra bola na RTVS najsledovanejším programom dňa. Tretiu časť si na Jednotke pozrelo 361.000 divákov a štvrtá časť prilákala k obrazovkám o 14.000 divákov viac.

V čase vysielania Márie Terézie bola Jednotka po oba dni najsledovanejšou televíziou na slovenskom trhu. V piatok 27. decembra dosiahla podiel na trhu 16% v cieľovej skupine 12+ a v sobotu 28. decembra 16,6%.

Obe časti bodovali najmä u divákov s vysokoškolským vzdelaním (Shr vyše 28%), z najväčších miest (piatok, Shr 20,3%; sobota, Shr 17,1%). Zapli si ich najmä diváci z Bratislavského kraja (piatok, Shr 25,7%; nedeľa, Shr 22,1%).


Druhá séria Márie Terézie je pokračovaním koprodukčnej spolupráce troch verejnoprávnych televízií - slovenskej RTVS, českej ČT a rakúskej ORF. Spolupracovali na nej tiež Beta Film Mníchov, Maya production Praha, Maya Bratislava, MR Film a ARTE. Finančne ju podporili Ministerstvo kultúry SR a Audiovizuálny fond SR. Režisérom bol rovnako ako pri prvej sérii Róbert Dornhelm.

Príbeh habsburskej panovníčky je v 3. a 4. časti zasadení do obdobia okolo 1741 až 1743, kedy vrcholia boje o habsburské dedičstvo a v úzkom kruhu Márie Terézie sa pohybujú predovšetkým muži s vojenskými hodnosťami.

Hlavnú predstaviteľku stvárnila rakúska divadelná a filmová herečka Stefanie Reinsperger a jej manžela Františka Štefana Lotrinského český herec Vojtěch Kotek. Diváci mohli v druhej sérii vidieť aj veľký počet slovenských hercov – Zuzanu Mauréry, Petra Kočiša, Romana Poláčika, Alexandra Bártu, Milana Ondríka, Táňu Pauhoffovú , Rebeku Polákovú, Ondreja Kovaľa, Romana Luknára, Stana Krála, Přemysla Boublíka či Vicu Kerekes.