Televízie pripravujú finále historickej minisérie Mária Terézia (VIDEO)

Televízie pripravujú finále historickej minisérie Mária Terézia (VIDEO) Foto: ČT

Piaty a zároveň záverečný diel minisérie o slávnej panovníčke Márii Terézii pripravuje v týchto dňoch štáb režiséra Roberta Dornhelma. Filmári sa v apríli vrátia do Valtíc a do Kroměříža, kde padne prvá klapka finále najrozsiahlejšieho koprodukčného projektu verejnoprávnych televízií štyroch štátov: ČT, rakúskej ORF, slovenskej RTVS a maďarskej MTVA. Natáčať sa bude okrem iného na zámkoch Slavkov, Milotice, Jaroměřice a v kláštore Plasy. ČTK to dnes oznámila hovorkyňa ČT Karolína Blinková.

 Scenár vznikajúcej epizódy zachytáva posledných dvadsať rokov života habsburskej panovníčky. Ide o obdobie takzvanej sobášnej politiky, výchovy Márie Antoinetty pre francúzsky trón a cesty Jozefa II. k prevzatiu moci.

Rakúsko-uhorskú panovníčku si v záverečnom dieli zahrá herečka Ursula Straussová a Jozefa II. stvárni Aaron Friesz. Z českých a slovenských hercov sa vo filme objavia Vojtěch Kotek, David Švehlík, Tatiana Pauhofová alebo Igor Bareš. Výraznou novou postavou bude gróf Kounic v podaní Stanislava Majera. V pokračovaní Márie Terézie sa objaví aj Maroš Kramár.

Ukážka z predchádzajúcich častí:

V týchto dňoch v budovách Barrandovských ateliérov vznikajú kostýmy, chystajú sa parochne a maskéri špeciálnych efektov pracujú na odliatkoch pre stvárnenie starnutia hlavných postáv. Predstaviteľ Františka Štefana Vojtěch Kotek hovorí o úlohe, ktorú herec nezíska každý deň: "Aj keď je to úloha neľahká, som šťastný, že sa jej môžem zhostiť, pretože mi postava Františka naozaj veľmi prirástla k srdcu."

Foto: ČT

Kreatívny producent minisérie Jan Maxa pripomenul spoluprácu s rakúskou stanicou ORF na projekte. "Náročné a poučné boli debaty nad scenárom, kde sme museli vzájomne pochopiť, ako odlišne vnímame niektoré historické momenty a rolu či význam konkrétnych postáv."

Foto: ČT2

ČT a RTVS uviedli prvé dva diely na začiatku roka 2018 pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie. Mladú Máriu Teréziu v prvých dvoch dieloch stvárnila rakúska herečka Marie Luise Stockingerová, v pokračovaní uvedenom na začiatku roka 2020 ju vystriedala krajanka Stefanie Reinspergerová.