MAPA: 19 krajín, s ktorými má Slovensko otvorené hranice

MAPA: 19 krajín, s ktorými má Slovensko otvorené hranice

Slovensko otvorí od stredy 10. 6. hranice s ďalšími šestnástimi krajinami, ktoré konzílium odborníkov označilo ako bezpečné. Na tlačovej konferencii to oznámil predseda vlády Igor Matovič.

Hranice Slovenskej republiky sa od stredy 10. júna naplno otvoria prichádzajúcim z 19 krajín, ktoré odborné konzílium považuje z epidemiologického hľadiska za bezpečné. Okrem doterajšieho voľného režimu s Českou republikou, Maďarskom a Rakúskom sa domáca izolácia či povinnosť predložiť negatívny test na COVID-19 nebudú vzťahovať ani na Lichtenštajnsko, Nemecko, Slovinsko, Švajčiarsko, Dánsko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Fínsko, Nórsko, Bulharsko, Grécko, Chorvátsko, Maltu, Cyprus a Island.

Zoznam tzv. bezpečných krajín budú epidemiológovia pravidelne posudzovať a prípadne aktualizovať.

Pri príchode z ostatných krajín je potrebné, aby sa obyvatelia vedeli preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, ktorému je potrebné sa hneď po príchode domov prihlásiť. Následne zotrvajú v domácej izolácii. Regionálny úrad verejného zdravotníctva zabezpečí, aby tieto osoby najskôr na piaty deň po príchode absolvovali test na ochorenie COVID-19. Ak bude negatívny, domáca izolácia sa skončí.
Končí sa tak povinnosť štátnej karantény a využívanie aplikácie eKaranténa.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas: „Rovnako ako ostatné krajiny pristupujeme k otváraniu hraníc. V predchádzajúcich mesiacoch sme ukázali, že dokážeme byť počas pandémie ochorenia COVID-19 zodpovední voči sebe a svojmu okoliu. Preto verím, že ak niekto príde z rizikových krajín, prihlási sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý mu pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ho s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na ochorenie COVID-19. Tento krok nám pomôže udržiavať si priaznivú epidemiologickú situáciu v stále prebiehajúcej pandémii. Treba mať na pamäti, že hoci je epidemiologická situácia stabilná, ochorenie sa môže zavliecť na Slovensko zo zahraničia ako importovaná nákaza.“