Dôležité: Matovič oznámil spustenie prísneho lockdownu - už od polnoci

Premiér Igor Matovič na facebooku ohlásil prijatie prísnejších opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19. Po sprísnení opatrení bolajú odborníci aj zdravotníci. prísnejšie opatrenia majú začať platiť od nového roka:

PROSÍM, ZOSTAŇTE DOMA

Situácia je mimoriadne vážna.
Inštitút zdravotných analýz (IZA) vláde na základe najčerstvejších údajov práve poslal odporúčanie “Výrazne odporúčame znovuzavedenie celoplošného testovania”, kde podľa ich štútie spolu s Londom school of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) ide o mimoriadne efektívny intervenčný nástroj.
Taktiež odporúčajú urýchlené spísnenie opatrení.
Testy, ako inak, nakúpené už 5-ty týždeň nie sú. Zostáva nám preto, bohužiaľ, len lockdown, respektíve jeho sprísnenie.
Zvolal som preto na dnes 15:00 mimoriadne zasadnutie vlády, kde príjmeme opatrenia, ktoré začnú platiť od dnešnej polnoci a niektoré v dňoch nasledujúcich.
Najzásadnejšie z nich je zrušenie akýchkoľvek domácich návštev, t.j. vytváranie akýchkoľvek tzv. bublín bude zrušené.
Práve nedodržiavanie odporúčaní a opatrnosti pri stretávaní v domácnostiach, sa dnes javí ako najzásadnejší epidemiologický problém. Bohužiaľ, mnohí ľudia chodia po návštevách krížom-krážom ... a nemocnice kolabujú. Masovo v nich pribúdajú starí rodičia, ktorých prišli na sviatky deti navštíviť. Bohužiaľ, aj s neželaným darčekom.
PROSÍM VÁS, vzhľadom na absolútne vyčerpaných zdravotníkov v nemocniciach, OSTAŇTE TAM KDE STE a zrušte akékoľvek plány na dnešné bujaré oslavy s ľuďmi mimo Vašej domácnosti. Ide doslova o život. Ď
ps. Naďalej platí, že ak by sme poctivo dodržiavali len súčasné opatrenia, do dvoch týždňov by sme Covid na Slovensku nemali. Je to preto len a len v našich rukách - opatrenia sú tak silné, ako sme my sami.
ps2. Tento boj nie je o matovičovi, je o našej schopnosti bojovať za zdravie a život aj nám neznámych - tých najzraniteľnejších ľudí.