Čína zverejnila 4 teórie o pôvode koronavírusu vo Wu-chan

Čína zverejnila 4 teórie o pôvode koronavírusu vo Wu-chan Ilustr. foto: ÚVZ

 Na celkovo štyri teórie toho, ako sa vírus SARS-CoV-2 mohol dostať do čínskeho Wu-chan, sa teraz zameriavajú odborníci, uviedol podľa agentúry AP čínsky člen medzinárodného tímu, ktorý sa zaoberá pátraním po pôvode vírusu. V situácii, kedy svet čaká na zverejnenie správy založenej na zisteniach expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri návšteve v Číne, dnes tamojší predstavitelia o podrobnostiach prebiehajúceho vyšetrovania informovali diplomatov pri brífingu na ministerstve zahraničia.

Brífing podľa AP pôsobil ako pokus zo strany Číny oboznámiť svet s vlastným pohľadom na správu, ktorej zverejnenie bolo už opakovane odložené. Konkrétny dátum, kedy budú závery prešetrovania odborníkov OSN publikované, stále nie je známe.

Dokument už teraz ale spôsobuje diplomatické roztržky. USA aj ďalšie krajiny nastolili otázku, či Čína mohla negatívne ovplyvniť nezávislosť vyšetrovania, Peking naopak tých, ktorí prácu medzinárodného tímu kritizujú, obviňuje z vnášanie politiky do vedeckej štúdie.

Feng C'-ťien, člen tímu za čínsku stranu a námestník riaditeľa čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, predložil štyri hypotézy, na ktoré sa experti sústredili.

Prvá je, že vírus na človeka preniesol netopier, druhá predpokladá, že netopier infikoval najprv iného cicavca, ktorý neskôr vírus preniesol na človeka. Tretí variant je, že koronavírus sa mohol do Wu-chan dostať s dodávkou zmrazeného jedla a štvrtá skúma, či sa mohol pôvodca choroby covid-19 rozšíriť z wuchanského virologického inštitútu.

Odborníci potom podľa Feng C'-tien po dôkladných diskusiách o jednotlivých hypotézach hlasovali a došli k záveru, že ako najpravdepodobnejšia sa javia prvé dve, ktoré predpokladajú prenesenie vírusu na človeka zo zvieraťa, alebo tá tretia, uvažujúca o dodávke zmrazených potravín. Poslednú teóriu zahŕňajúcu laboratórium Feng označili za veľmi nepravdepodobnú. Výstup prenášala štátna televízia CCTV, ktorá spresnila, že schôdze na čínskom ministerstve zahraničných vecí sa zúčastnili predstavitelia 50 krajín, Ligy arabských štátov a Africkej únie.

Experti WHO sa do Wu-chan, kde bol na konci roka 2019 hlásený prvý prípad koronavírusu, vydali tento rok v januári a spolupracovali tam s čínskymi kolegami. Na podobe správy, sa musia zhodnúť obidve strany. Peter Ben Embarek, šéf tímu WHO, ktorý podnikol wuchanskú návštevu, na dnešnej konferencii v Ženeve oznámil, že takmer 400stránková správa sa dokončuje, kontroluje a prekladá. "Očakávame, že v najbližších dňoch bude tento proces zakončený a že budeme schopní ju zverejniť," dodal Embarek.