Bielorusko a Lotyšsko si vyhostili veľvyslancov aj všetok personál ambasád, problémom sa stala vlajka

Bielorusko dnes vyhostilo lotyšského veľvyslanca v Minsku aj všetkých zamestnancov ambasády okrem jednej osoby. Lotyšsko vzápätí reagovalo rovnakým krokom a vypovedalo bieloruského veľvyslanca aj s ďalšími diplomatmi. Informovali o tom agentúry Belt a Reuters. Bielorusko vykázanie lotyšských diplomatov zdôvodnilo zneuctením štátnej vlajky pri hokejových majstrovstvách sveta.

"Veľvyslancovi bolo navrhnuté, aby opustil Bielorusko do 24 hodín," povedal podľa Belt bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej. Dodal, že všetkému diplomatickému, administratívnemu a technickému personálu bolo "navrhnuté" to isté s 48-hodinovou lehotou. Zostať môže len jeden administratívno-technický pracovník, aby sa staral o budovu ambasády.

V Rige, kde sa v týchto dňoch konajú majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, sú vlajky zúčastnených krajín vyvesené v centre mesta. Belt napísal, že starosta lotyšskej metropoly Martins Stakis a minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs dnes bieloruskú vlajku nahradili bielo-červeno-bielym práporom. Ten sa vlani pri protestoch proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi stal symbolom bieloruskej opozície a vzdoru voči jeho režimu.

"Nemôžeme ponechať podobné provokatívne akcie bez odpovede," povedal k tomuto incidentu Makej agentúre Belt.