Vedci sa pokúšajú rozoznať nákazu koronavírusu z nahrávky kašľa

Rozpoznanie koronavírusovej nákazy z nahrávky kašľa patrí k oblastiam možného uplatnenia takzvaných rečových technológií. Venujú sa im tiež odborníci z brnenských firiem a univerzít. Česko vďaka tomu prvýkrát hosťuje na medzinárodnej konferencii Interspeech.

"Recaro" s pomocou strojového učenia získavajú z audiozáznamov informácie o zdravotnom stave pacienta, prípadne o jeho mentálnom rozpoložení. Pred pandémiou analyzovali rôzne formy kašľa kvôli diagnostike chronických pľúcnych chorôb, tuberkulózy či astmy, v posledných dvoch rokoch sa zamerali na zvukové prejavy koronavírusu. Rozpoznávanie nákazy z nahrávky by mohlo ušetriť financie na testovanie a urýchliť diagnostiku. Témam spojeným s pandémiou sa na konferencii venujú dve programové sekcie.

Rozpoznávanie reči sa ako odbor dynamicky rozvíja, dnes je zahrnutý v každom smartfóne a mnohých ďalších zariadeniach. Ľudskejé reči načúva múdra chladnička, auto aj roboti na telefónnych linkách. "Zatiaľ ale stále nie sme s výskumom a rozvojom na konci. Veľkou témou tejto doby je tiež trénovanie modelov strojového učenia len na malom množstve dát. Predsa len získať dáta z audiozáznamov je dosť náročné aj finančne nákladné, preto sa teraz výskumné tímy z celého sveta snažia naučiť, ako sa majú učiť len z malých databáz, ktoré možno jednoducho stiahnuť z YouTube či internetu všeobecne," uviedol jeden z hlavných organizátorov Ján Černocký z Fakulty informačných technológií VUT.

Dáta získané z audiozáznamov sa stále spresňujú. "Postupne sa vedci z celého sveta snažia naučiť s umelou inteligenciou pracovať so zvukom aj v zhoršených podmienkach, ako je rozhovor ľudí v diaľke, s ozvenou v kostole alebo napríklad v reštaurácii plnej ľudí. Musíme riešiť aj jazykové pokrytie, pretože teraz je veľký rozvoj skôr u komerčne používaných jazykov, ako je angličtina, francúzština, nemčina a podobne, ale v budúcnosti bude potrebné venovať sa aj menej používaným jazykom, ktoré koľkokrát ani nemajú písomnú formu, len tú hovorenú," doplnil Černocký.

Do Brna na konferenciu zavíta vyše 350 vedcov, virtuálne sa k akcii pripoja ďalších takmer 1400.