Brigitte Bardot dostala vysokú pokutu za urážku obyvateľov malého ostrova

Francúzska herečka a bojovníčka za práva zvierat Brigitte Bardot musí zaplatiť pokutu vo výške 20.000 eur za urážku kvôli listu, v ktorom v roku 2019 označila obyvateľov ostrova Réunion za zdegenerovaných barbarov. Rozhodol o tom dnes súd.

Bardot v liste adresovanom prefektovi zámorského departementu v Indickom oceáne kritizovala, ako sa na ostrove zaobchádza so zvieratami.

Jej list vzbudil pred dvoma rokmi rozhorčenie kvôli formuláciám, ktoré obyvatelia ostrova považovali za rasistické a urážlivé. Réunion vtedy označila za "diabolský ostrov", ktorého obyvatelia stále "majú gény divochov". "Zdegenerovaná populácia si stále hovie... v barbarských tradíciách," uviedla vtedy Bardot a poukázala konkrétne napríklad na zvyk týrania zvierat, ktoré slúžia ako obete pri ľudových slávnostiach alebo na to, že rybári používajú ako návnady pre žralokov mŕtve mačky a psy.

Prokuratúra žiadala pre 87-ročnú herečku pokutu 25.000 eur a 5000 eur pre jej asistenta, ktorý list poslal. Súd bol nakoniec vo verdikte miernejší.

Hviezda filmov 50. a 60. rokov, ktorá bola sexuálnym symbolom svojej doby, je dlhodobo známa ako bojovníčka za práva zvierat. V minulosti kritizovala napríklad držanie zvierat v zajatí či používanie kožušín v módnom priemysle.