Kto je kto v seriáli Druhá šanca (FOTO)

Kto je kto v seriáli Druhá šanca (FOTO) Foto: Markíza

V januári Markíza prichádza s novým seriálom Druhá šanca. Je to príbeh o lekárovi, ktorý si následkom ťažkého poranenia mozgu nepamätá nič, čo sa stalo v uplynulých 12 rokoch.

 MUDr. Andrej Fabián je jedným z najlepších interných lekárov na Slovensku, ale jeho vzťah k pacientom je úplne neosobný. Nevolá ich menami, ale číslom postele. Nezaujíma ho ich osobný život, iba laboratórne správy. Nulová empatia, nulový súcit, nulová emocionálna angažovanosť.

Jednej noci ho však osobný život pacienta, ktorý zomrel na jeho oddelení, kruto dobehne. Pacientov otec, zúfalý od žiaľu, ho strelí do hlavy. Fabián nezomiera, ale keď sa prebudí, rýchlo si uvedomí, že to, čo sa mu stalo, je možno oveľa horšie ako smrť - zranenie hlavy vymazalo všetky jeho spomienky za posledných dvanásť rokov.

Andrej Fabián (Ján Koleník)

Andrej Fabián  Foto: Markíza

Chladný, odmeraný diagnostik? Alebo citlivý, empatický lekár? Neľútostný kráľ oddelenia, alebo skromný asistent stážistov? Osamelý cynik alebo milujúci manžel a otec?

Dr. Andreja Fabiána tieto prívlastky vystihujú v rôznych časoch jeho života. Teraz, keď stratil pamäť za rovných dvanásť rokov po tom, čo ho postrelili a poškodili mu predný mozgový lalok, už nevie, ktorý z týchto prívlastkov ho naozaj vystihuje. Z kómy sa prebúdza s istotou, že má manželku, dve deti a bezpodmienečnú náklonnosť kolegov a priateľov.

Ľudia v jeho okolí, ktorí akoby náhle zostarli, si však v mysli nesú obraz rozvedeného muža a jeho syna, ktorý kvôli nemu zomrel. Uvedomuje si, že všetci navôkol nielen rešpektujú, ale vo svojich kolegoch, priateľoch a dokonca aj rodinných príslušníkoch vzbudzuje strach. Zrazu sa Andrej ocitne desivo sám. Jeho skutočný problém má však oveľa hlbší dôvod: Andrej nevie, kým v skutočnosti je. Náš seriál bude príbehom jeho cesty za sebapoznaním.

Odporúčame aj: Nový seriál Markízy Druhá šanca vznikol podľa skutočných udalostí, natáčal sa v známej nemocnici (VIDEO)

 Adela Tibenská (Liv Bielovič)
 
Adela Tibenská  Foto: Markíza
Adela je riaditeľka nemocnice a Andrejova bývalá manželka. Veľmi inteligentná a citlivá žena, ktorá riadi činnosti nemocnice s chladnou hlavou a s pokojom dozerá na prácu tých, ktorí dôkladne rozumejú práci všetkých podriadených.
 
Adela je v skutočnosti kvalifikovaná lekárka a na klinike si vybudovala úspešnú kariéru. S Fabiánom sa zoznámila na lekárskej fakulte v Miláne a nikdy sa nerozišli. Alebo aspoň tak si to pamätá Andrej. V skutočnosti však už roky nie sú manželia: Tomášovou smrťou dospeli do situácie, keď už ani napriek svojej úprimnej snahe neboli schopní svoje manželstvo zachrániť.
 
Aby prehrýzli bolesť, obaja sa vrhli do práce, zatvrdzovali sa a strácali nadhľad. A táto prasklina sa postupne prehlbovala, až z nej vznikla nepreklenuteľná priepasť. Dokonca ani ich dcére Karolíne sa nepodarilo zachovať medzi rodičmi dobré vzťahy.
 
Júlia Kalinová (Sarah Arató)
 
Júlia Kalinová   Foto: Markíza

Júlia je všeobecná lekárka na Oddelení internej medicíny a do útoku na Dr. Fabiána jeho najbližšia spolupracovníčka. Andrej ju chcel mať po svojom boku, pretože Júlia bola vždy najlepšou študentkou, a to vo všetkom: vždy bola najlepšie pripravená, najnáročnejšia, človek, ktorému mohol vždy dôverovať. Bez ohľadu na to, aký vážny alebo komplikovaný prípad mali na oddelení, doktorka Júlia mala situáciu vždy pod kontrolou.

Júlia absolvovala lekársku prax v Andrejovom tíme, do ktorého nastúpila už ako stážistka. Po rokoch práce po jeho boku, prevzala Fabiánovu diagnostickú metódu a spôsob uvažovania, obzvlášť jeho zlaté pravidlo: nulovú empatiu. V lekárskej praxi musí odborník výlučne dôverovať len klinickým výsledkom a komunikácia s pacientmi sa musí obmedzovať na minimum, pretože číslam na rozdiel od pacientov môžeme veriť.

Šimon Bartoš (Adam Bardy)
 
Šimon Bartoš
Šimon je „grázel“ oddelenia. Člen stáleho personálu, špecializuje sa na rádiológiu a diagnostické zobrazovanie. Bartoš je mladistvý, charizmatický a má podrezaný jazyk. Niekedy je natoľko priamy, že to hraničí s aroganciou.
 
Baví sa rovnako s podriadenými i nadriadenými, bez ohľadu na dôsledky. Za to vďačí skutočnosti, že vo svojom odbore patrí k slovenskej špičke: dokáže rýchlo a extrémne spoľahlivo diagnostikovať zdravotný stav pacientov a zároveň má prehľad o najnovších objavoch zo sveta medicíny a vedy. Pred pár rokmi si ho vybral sám Fabián a patrí k jedným z klenotov oddelenia internej medicíny.
 
Boris Varga (Vladimír Kobielsky)

Boris Varga   Foto: Markíza
Boris je špecialista na oddelení internej medicíny. Vždy pracoval po boku Andreja, najskôr ako kolega a potom, keď sa z Andreja stal primár, ako jeho podriadený. Boris má obzvlášť dobrý organizačný talent. Vypracoval sa úplne sám a ako prvorodený syn z veľkej rodiny a skromných pomerov bol vždy zvyknutý organizovať život ľuďom okolo neho.

To isté platí aj na oddelení, kde má na starosti zadeľovanie služieb, organizovanie akcií, rôznych iniciatív a každý praktický aspekt v živote nemocnice. Na oddelení je nadaným, dôkladným a mimoriadne racionálnym lekárom. Snaží sa pristupovať k pacientom čo najneutrálnejšie. V skutočnosti, pokiaľ môže, sa vyhýba akémukoľvek priamemu kontaktu s nimi: radšej sa obmedzí na klinické záznamy.

Doma je pod papučou. Otec dvoch detí, syna a dcéry, je ženatý s riaditeľkou farmaceutickej spoločnosti. Letná dovolenka pri mori, zimná na horách, súkromné školy a pravidelná pracovná doba – všetko je naplánované.

Tereza Michalíková (Zuzana Norisová)

Tereza Michalíková    Foto: Markíza

Tereza je vrchná sestra na oddelení internej medicíny. Energetická a priama, vždy všímavá voči potrebám druhých. Tereza je strážnym psom a matkou oddelenia: ako spoľahlivý zdroj informácií pre pacientov, sestry i lekárov usmerňuje ich prácu bez toho, aby mala svojich obľúbencov.

V citlivom svete internej medicíne, v ktorom každé malé rozhodnutie môže rozhodnúť o živote a smrti pacientov, je dôležité mať niekoho, ako je ona, kto má organizačný talent a správnu rovnováhu potrebnú na férové rozhodovanie, vždy stanovujúc priority s ohľadom na najlepšie záujmy každého zúčastneného.