Koronavírus sa podľa Gatesa postaral o imunizáciu lepšie ako vakcíny

Koronavírus sa postaral o imunizáciu populácie lepšie ako vakcíny, pretože očkovanie nebolo dlho dostupné v potrebnom množstve. Dnes to v Mníchove na bezpečnostnej konferencii vyhlásil americký miliardár a filantrop Bill Gates. Nepochybuje tiež, že svet sa po prekonaní čovidu bude v budúcnosti stretávať s ďalšou pandémiou. Súčasná pandémia podľa šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesuse neskončí, kým nebudú mať všetky krajiny dostatok vakcíny.

"Bohužiaľ koronavírus, a obzvlášť variant omikrón, pretože je sám o sebe istým typom vakcíny, odviedol lepšiu prácu ako ľudstvo s očkovaním," povedal Gates. Zakladateľ spoločnosti Microsoft poznamenal, že podľa prieskumov z jednotlivých krajín bolo 80 percent ľudí vakcinovaných, prípadne vystavených koronaviru.

"Riziko teraz pokleslo. Je ale smutné, že sme neurobili dobrú prácu s terapeutikami. Máme len osem dobrých terapeutík," povedal Gates. "U vakcín nám trvalo dva roky, kým sme ich mali dostatok," povedal.

Podľa Gatesa je jasné, že v budúcnosti sa bude ľudstvo stretávať s ďalšími pandémiami. "Nabudúce by sme ale mohli vakcíny zvládnuť za šesť mesiacov a nie za dva roky," povedal.

Tedros Adhanom Ghebreyesus vyhlásil, že vakcíny proti covidu stále nie sú dostupné všetkým krajinám v potrebnom množstve, problematické je podľa neho zásobovanie Afriky. "Kedy to skončí? Skončí to vôbec? To sú otázky, ktoré sú aktuálne," povedal. Dodal, že keď budú vakcíny dostupné naozaj všetkým, bude to koniec pandémie, pretože zatiaľ sa môže vírus nerušene šíriť.

Šéf WHO tiež hovoril o tom, že programy OSN tento rok potrebujú na boj proti pandémii covidu-19 v chudobných krajinách aspoň 16 miliárd dolárov. Peniaze majú poslúžiť na nákup vakcín, testov aj liekov proti infekcii.