Ivermektín neznižuje riziko hospitalizácie s covidom-19, tvrdí rozsiahla štúdia

Ivermektín neznižuje riziko hospitalizácie s covidom-19, tvrdí rozsiahla štúdia. Antiparazitikum označovalo za zázračný liek proti covidu-19 mnoho ľudí, najmä medzi odmietačmi novo vyvinutých vakcín.

Štúdia v stredu zverejnená v odbornom časopise New England Journal of Medicine skúmala účinnosť lieku proti covidu-19 na vzorke 1300 pacientov v Brazílii, ktorým bol podávaný buď ivermektín, alebo placebo. Z nich muselo byť do nemocnice prevezených 100 pacientov s ivermektínom a zároveň 111 tých, ktorí brali placebo.

"Neexistujú žiadne známky prínosu," citoval denník The New York Times Davida Boulwara, experta na infekčné choroby z Minnesotskej univerzity. "Dúfajme, že teraz keď sa ľudia môžu ponoriť do podrobností a dát, to väčšinu lekárov odvedie od ivermektínu k iným spôsobom liečby," dodal.

Obľuba ivermektínu stúpala predovšetkým v druhom roku pandémie covidu-19. Niekoľko krajín, vrátane Slovenska, potom schválilo jeho mimoriadne použitie pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia. Americký podcastový moderátor Joe Rogan ho opakovane propagoval vo svojich vystúpeniach. Vlani počas jediného augustového týždňa minuli americké poisťovne za liečbu ivermektínom 2,4 milióna dolárov.

Stanica BBC vlani v októbri s odkazom na zistenie štyroch nezávislých vedcov uviedla, že všetky vedecké štúdie poukazujúce na účinnosť ivermektínu proti covidu-19 obsahovali vážne chyby alebo vykazovali známky manipulácie s dátami.

Najnovšia klinická štúdia je súčasťou rozsiahleho výskumu liekov na Covid-19. Ten doteraz zhodnotil 11 prípravkov a zistil, že dva z nich – fluvoxamín a peginterferón lambda – sú čiastočne účinné.