Európska lieková agentúra neodporučila ivermektín pri liečbe covidu-19

Európska agentúra pre lieky (EMA) dnes neodporučila pri liečbe a prevencii covidu-19 používať prípravok proti parazitom ivermektín. Odporúčania vydala na základe posudku doterajších štúdií. Účinok lieku je naďalej možné skúmať pri riadnych klinických testoch, informovala agentúra na svojich webových stránkach.

Podobné stanoviská už skôr vydali aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a výrobcu ivermektínu Merck. Podľa tejto americkej firmy analýza dostupných dát nepodložila bezpečnosť a účinnosť lieku pri ochorení covid-19.

"Hoci je ivermektín všeobecne dobre znášaný v dávkach schválených pre iné ochorenia, vedľajšie účinky sa môžu zvýšiť s oveľa väčšími dávkami, ktoré by boli potrebné na získanie takejto koncentrácie ivermektínu v pľúcach, ktorá by bola účinná (proti kronaviru)," argumentuje vo vyhlásení EMA.

Ivermektín je v rámci EÚ vo forme tabliet schválený pri liečbe niektorých parazitárnych ochorení, ako masť ho možno využiť pri kožných ochorení. Je tiež súčasťou veterinárnych liekov proti parazitom. EMA pripomenula, že pre liečbu covidu-19 liek schválený nie je a že k jeho posúdeniu nedostala žiadnu žiadosť.