Slovenské katedrály v exkluzívnej publikácii. Metropolitné katedrály

Slovenské katedrály v exkluzívnej publikácii. Metropolitné katedrály Foto: Ikar

Jedinečná publikácia Metropolitné katedrály vyšla v luxusnej edícii vydavateľstva Ikar v náklade 300 kusov. Prvý výtlačok dostal Svätý otec na ďakovnej púti vo Vatikáne. Pápežovi Františkovi ju slávnostne odovzdali Stanislav Zvolenský, arcibiskup, metropolita bratislavskej arcidiecézy, Bernard Bober, arcibiskup, metropolita košickej arcidiecézy, otec biskup Jozef Haľko a pán Vladimír Grežo.

Kniha na takmer 300 stranách približuje dve naše katedrály – Dóm sv. Martina v Bratislave a Dóm sv. Alžbety v Košiciach – tak ako sme ich ešte nevideli. Môžete vidieť nádherné umelecké detaily, aké ľudským okom nie je možné zachytiť.

Pozrite si VIDEO z uvedenia publikácie v Dóme sv. Martina v Bratislave:


Kniha je umiestnená v ozdobnej kazete s pevným podstavcom potiahnutým zlatým plátnom, zamatovou podložkou a polyakrylátovým krytom. Na prednej obálke je ručne vložený limitovaný umelecký sklený reliéf maľovaný 24-karátovým zlatom od umelca Achilleasa Sdoukosa s certifikátom originality.

Autorom unikátnych fotografií je svetovo uznávaný fotograf Jan William Drnek. Texty o Katedrále sv. Martina v Bratislave pripravili Mons. prof. ThDr. Jozef Haľko, PhD., a Ing. Vladimír Grežo, autorkami textov o košickej Katedrále sv. Alžbety sú Mgr. Katarína Nádaská, PhD., a PhDr. Mária Novotná.

„S touto knihou sme sa snažili priblížiť jednotlivé časti chrámu tak, aby ľudia mohli objaviť veci, ktoré nie sú schopní vidieť. A myslím, že sa nám to aj podarilo,“ povedala Gabriela Belopotocká z vydavateľstva Ikar, ktorá je autorkou myšlienky Luxusnej knižnice a vydať Metropolitné katedrály bol tiež jej nápad. Inšpirovala ju iná luxusná publikácia, ktorá vyšla pre niekoľkými rokmi: Sixtínska kaplnka.

FOTO: IKAR
Sklený zlatý reliéf

Na obálke knihy je sklenený reliéf maľovaný 24-karátovým zlatom. „Priezory vo väzbe knihy som tvoril s myšlienkami na línie, tvary a architektonické detaily gotického slohu. Snažil som sa navodiť novodobú atmosféru inšpirovanú starými vitrážami v gotických katedrálach,“ vysvetľuje výtvarník a sklár Achilleas Sdoukos.
Viac nájdete na LuxusnaKniznica.sk

Exkluzívne spracovanie knihy:
● Šesťfarebná tlač – hexachróm na papieri Tatami Symbol Ivory 150 g, vytlačené v tlačiarni TBB, a. s., Banská Bystrica.
● Špeciálna kombinovaná väzba knihy z pravej kože a zlatého plátna razeného slepotlačou.
● Na prednej obálke ručne vložený limitovaný sklený reliéf maľovaný 24-karátovým zlatom od umelca Achilleasa Sdoukosa s certifikátom originality – každý kus je originálnym ručne vyrobeným umeleckým dielom.
● Unikátna zlatá oriezka so zlatou potlačou.
● Väzba šitá bavlnenou niťou, spevnená koženým kapitálikom a štyrmi väzmi na koženom chrbte, razba zhotovená zlatou fóliou za tepla.
● Každý výtlačok je ručne viazaný v kníhviazačskej dielni Richard Mayer v Esslingene.
● Každý výtlačok je ručne číslovaný kaligrafom.

Milan Buno, knižný publicista

Foto: Ikar, vaticannews.va