Toto je dokonalý policajný štát, z ktorého mrazí!

Toto je dokonalý policajný štát, z ktorého mrazí! Foto: Ikar

Predstavte si život, v ktorom si večer ľahnete vedľa svojho partnera a ráno sa zobudíte po boku štátom dosadeného špicľa. Stačí, ak poviete alebo urobíte niečo, čo sa systému nepáči, a môžete skončiť v koncentračnom tábore alebo zmiznúť bez stopy. Kamery v dome, na uliciach, v obchodoch i v práci sledujú každý váš krok.

Toto je Dokonalý policajný štát, ktorý skutočne existuje!

Aj nepatrné pokĺznutie vám spôsobí veľké problémy. A trest môže prísť aj za činy, ktoré ste ešte nespáchali. Prediktívny policajný program pomocou najmodernejších technológií a databáz určí, akého zločinu sa človek v budúcnosti pravdepodobne dopustí a odporučí jeho prevýchovu.

Čína si stanovila za cieľ vymazať identitu, kultúru a dejiny celého národa a úplne asimilovať milióny ľudí. „Burinu ukrytú v lánoch obilia nevyplejete kus po kuse – treba ju postriekať chemikáliami a zlikvidovať ju naraz,“ vyhlásil v januári istý vládny predstaviteľ. „Prevýchova týchto ľudí je ako postrek obilia chemikáliami.“

A tak Čína zriadila dokonalý policajný štát. Pozrite si VIDEO – autor o svojej knihe:

 

Šokujú vás najmä mnohé detenčné strediská, čiže koncentračné tábory pre Ujgurov. Akési výukové strediská, prevýchovné tábory, v ktorých bolo za posledných 5 rokov vyše 1 milión ľudí. Čínska vláda urobila zo Sin-ťiangu výskumné laboratórium, v ktorom testuje najvyspelejšie nástroje na sledovanie ľudí v dystopickej budúcnosti.

Autor ukazuje situáciu v Sin-ťiangu cez príbeh Maysem, tiež rozoberá postoj iných krajín a najmä konkrétnych svetových firiem k tamojšej situácii. Napríklad Nike, Amazon, Google, Microsoft, Apple a ďalší.
Ako mnohí zatvárajú oči, alebo sa vyhovárajú, pretože Čína je megatrh a im by ušli zisky...

Autor výstižne ukazuje, ako sa situácia postupne menila, spočiatku nenápadne, plazivo, až bolo neskoro.
Kniha Dokonalý policajný štát z vydavateľstva Ikar je výsledkom mnohých rokov práce v investigatívnej žurnalistike a rešeršovaní. Téma digitálnych sledovacích systémov autora mimoriadne zaujíma, pretože ide o varovanie pre nás všetkých pred nebezpečenstvom technológií, ktoré končia v nesprávnych rukách.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Alfréd Swan:

Milan Buno, knižný publicista