Španielska prokuratúra žiada vyše osem rokov väzenia pre Shakiru za daňové úniky

Španielska prokuratúra požaduje trest viac ako ôsmich rokov väzenia a pokutu 23 miliónov eur pre popovú speváčku Shakiru za údajné daňové úniky vo výške 14,5 milióna eur v rokoch 2012 až 2014 . Potom, čo speváčka v stredu odmietla pristúpiť na dohodu s prokuratúrou, skončí jej prípad veľmi pravdepodobne na súde, napísal denník El País.

Kolumbijská speváčka trvá na svojom tvrdení, že ministerstvu financií už nič nedlhuje, pretože zaplatila 14,5 milióna eur a penále vo výške ďalších troch miliónov eur. Jej obhajcovia navyše poukazujú na to, že do roku 2015 sa zdržiavala v Španielsku len občasne. Pred súdom sa vyhlásila za "kočovnicu bez koreňov". Trvalý pobyt mala na Bahamách, kde vlastnila nehnuteľnosť.

Na základe týchto argumentov podala Shakira žiadosť o odvolanie, ktorú ale barcelonský súd v máji odmietol, pretože mal "dostatočné dôkazy", aby sa mohol domnievať, že v Španielsku v rokoch 2012 až 2014 strávila viac ako 183 dní, a bola tak španielskou daňovou rezidentkou.

Speváčka v tom čase už nadviazala vzťah s futbalistom Gerardom Piquém, s ktorým sa podľa obžaloby pravidelne zdržiavala v Barcelone. Technici daňového úradu svoje tvrdenia zakladajú na analýze jej každodenného života zachyteného na sociálnych sieťach alebo platieb kreditnými kartami v kaderníctvach, na hodinách francúzštiny, v nahrávacích štúdiách aj obchodoch s oblečením.

Shakira má teraz až do začatia pojednávania možnosť dohodnúť sa s obžalobou a súdu sa vyhnúť. Obžaloba sa ale podľa nej už skôr uchýlila k "nevhodným nátlakovým prostriedkom" a bola "neústupná". Všetko teda nasvedčuje tomu, že speváčka nakoniec zasadne na lavici obžalovaných, píše El País.