Apple predstavil nový rad iPhonov 14 a trojicu nových hodiniek

Americká technologická spoločnosť Apple predstavila rad nových modelov telefónov iPhone 14 a trojicu nových hodiniek Apple Watch. Nové telefóny sú schopné rozpoznať náraz a v prípade núdze odoslať tiesňovú správu cez satelit, uviedla agentúra Reuters. Nové telefóny budú k dispozícii od polovice septembra.

Cena prístroja iPhone 14 bude začínať na 799 USD. U verzie iPhone 14 Plus potom bude počiatočná cena 899 USD (22.100 Sk). Cena modelu iPhone 14 Pro začína na 999 USD (24.600 Sk) a verzia Pro Max stojí 1099 (27.000). K dostaniu budú od 16. septembra.

Nové prístroje preveria schopnosť spoločnosti Apple osloviť relatívne bohatú zákaznícku základňu, ktorá síce aj napriek rastúcej inflácii stále míňa, ale nie je imúnna voči oslabujúcej sa ekonomike. Analytici upozorňujú, že ceny nových prístrojov sa oproti minulému roku z veľkej časti nezmenili.

Apple uviedol, že vytvoril systém, ktorý bude spolupracovať so záchranármi pri mimoriadnych udalostiach v odľahlých oblastiach. V niektorých situáciách, pokiaľ nebudú mať iné pripojenie, budú môcť používatelia využiť jeho aplikáciu FindMy na zdieľanie svojej polohy prostredníctvom satelitu. Satelitným operátorom pre službu bude firma Globalstar. Na podobných funkciách pracujú aj ďalšie spoločnosti. Zakladateľ firmy SpaceX Elon Musk minulý mesiac uviedol, že spolupracuje so spoločnosťou T-Mobile na využití svojich satelitov Starlink na priame pripojenie telefónov k internetu, upozornila agentúra Bloomberg.

Štandardné modely iPhone 14 vyzerajú podobne ako minuloročný iPhone 13. Firma iba upustila od verzie mini a pridala model s väčšou obrazovkou. Väčšina vylepšení sa týka vyššieho radu Pro. Tá má vylepšený fotoaparát, obrazovku, ktorá je schopná zostať stále zapnutá v režime nízkej spotreby, a rýchlejší nový procesor A16.

Medzi novými hodinkami je model Watch Ultra zameraný na extrémne športy a potápanie. Má väčšiu batériu, aby vydržal aj pri akciách ako je triatlon, lepšia vodotesnosť a teplotná odolnosť aj lepšie sledovanie GPS pri športových aktivitách. Ovládacie prvky sú navrhnuté tak, aby sa dali ovládať aj v rukaviciach.

Medzi novými modelmi hodiniek je tiež modernizovaný lacnejší model SE a hodinky Series 8 s detekciou nárazu a režimom nízkej spotreby so životnosťou batérie 36 hodín. Hodinky Series 8 majú senzor teploty, ktorý bude spolupracovať s predtým vydanou aplikáciou na sledovanie cyklu a bude môcť spätne zistiť, kedy žena začala ovulovať. Údaje o reprodukčnom zdraví sa stali stredobodom záujmu technologických spoločností po ukončení ústavného práva na potrat v USA. Apple zdôraznil, že nemá kľúč na dešifrovanie zdravotných údajov, ako je sledovanie cyklu.

Cena najlacnejších hodiniek SE bude začínať na 299 USD, pri modeli Ultra potom na 799 USD. K dispozícii budú od 23. septembra.

Apple tiež prišiel s novými bezdrôtovými slúchadlami AirPods Pro s funkciou potlačenia okolitého hluku. Stoja 249 USD a v predaji budú od 23. septembra. Okrem vylepšenej funkcie potlačenia okolitého hluku majú nové dotykové ovládanie na nastavenie hlasitosti a dlhšiu výdrž batérie pre až šesť hodín počúvania.

Telefóny iPhone sú kľúčovým zdrojom príjmov firmy Apple. V poslednom fiškálnom roku mali na tržbách podiel 52,4 percenta.