Aká je úloha otca v 21. storočí?

Aká je úloha otca v 21. storočí? Foto: Ikar

Vychádza veľa kníh o tom, akí by mali byť rodičia, aká je úloha matky v rodine, ako sa stať skvelou mamou, ktorá vychová úžasné deti...

Ale o otcoch toho veľa nevychádza. Práve však vyšla novinka, ktorá vás zaujme – volá sa Moderné otcovstvo a autorom je Jordan Shapiro, vo svete veľmi uznávaný až oslavovaný myšlienkový vodca.
Vo svojej knihe o úlohe otca v 21.storočí skúma otcovstvo z rôznych pohľadov. Spochybňuje tradičné predpoklady o pôvode a rozdelení rodičovských úloh a rolí. Poukazuje na to, ako sú otcovia cez médiá neustále bombardovaní predpokladmi, ktoré vychádzajú ešte z čias viktoriánskeho či industriálneho chápania postavenia a úlohy otca v rodine. Táto kniha je o novom chápaní otcovstva, o úlohe otca pri výchove detí, o mužnosti ako takej.

Shapiro zvykne veľmi šikovne až nečakane kombinovať psychológiu s filozofiou, sociológiou a ekonómiu. Predkladá aspekty, ktoré by vám ani nenapadli alebo upozorní na fakty, ktoré ste si doteraz neuvedomovali.
Ženy-matky si pri čítaní potvrdia niektoré postrehy, ktoré samy nadobudli. A povedia si – áno, presne takto som to cítila, len o tom nikto nehovorí. A muži zasa dostanú nový pohľad, informácie aj tipy, ktoré potrebujú, aby sa stali ešte lepšími otcami. To je Moderné otcovstvo od Jordana Shapira.

Túto knihu možno vnímať ako balíček prvej pomoci pre otcov, ktorí majú pocit, že si ublížili, keď sa snažili uviesť do súladu svoje rodičovské predstavy a svoju identitu dospelého muža s kultúrou, ktorá sa aktívne zbavuje starých patriarchálnych tendencií. Mnohí dnešní muži sa cítia paralyzovaní, keďže čelia konfliktným odkazom...

Vedeli ste, že mnohí psychológovia už v minulosti písali o prípadoch, v ktorých budúci oteckovia naberali hmotnosť, trpeli rannou nevoľnosťou alebo nechutenstvom a ďalšími príznakmi, zvyčajne spájanými so ženami a graviditou. Odborníci to nazývajú syndróm Couvade. Je odvodený od francúzskeho slovesa couver, ktoré môže znamenať „zbabelú pasivitu“ aj „sedieť na“ – ako keď vták sedí na vajíčkach.
Termín vytvorili v polovici devätnásteho storočia antropológovia, ktorí študovali takzvané primitívne kultúry. Mnohí z týchto vedcov identifikovali príklady ritualizovaných zvykov, pri ktorých otec cíti (alebo aspoň predstiera, že cíti) matkine pôrodné bolesti.

Milan Buno, knižný publicista