Úrady žiadajú fanúšikov Harryho Pottera, aby neodkladali na pláž ponožky

Úrady vo waleskom grófstve Pembrokeshire žiadajú fanúšikov Harryho Pottera, aby neodkladali na miestnu pláž ponožky, pretože tým poškodzujú životné prostredie. Na pláži Freshwater West sa natáčala scéna smrti škriatka Dobbyho, ktorý sa v príbehu stal slobodným vďaka darovanej ponožke. Na mieste vznikol Dobbyho pomníček, ktorý obklopujú ponožky, píše server BFM TV.

"Dobbyho pamätník zostane na svojom mieste, aby si ho fanúšikovia mohli užiť," uviedla vo vyhlásení britská organizácia pre ochranu pamiatok a prírody National Trust Wales. "Žiadame návštevníkov, aby sa pri pamätníku len odfotili a pomohli tak chrániť životné prostredie."

Na pobreží počas rokov vyrástla mohyla z kameňov, ktorú zdobia rôzne predmety pripomínajúce príbehy o čarodejnom učňovi a škriatkovi Dobbym. Podľa odbornej štúdie, ktorej autori okolia mohyly osem mesiacov monitorovali, môžu tieto predmety nezvratne poškodiť miestnu faunu a flóru. Problematická je najmä uvoľňujúca sa farba alebo malé súčiastky, ktoré by sa mohli dostať do morského prostredia a potravinového reťazca a ohroziť voľne žijúce živočíchy.

Škriatok Dobby je v knihách o malom čarodejníkovi jeho veľkým obdivovateľom, ktorý sa mu snaží pomáhať. Škriatkovia ale patria svojim pánom, ktorých nesmú zradiť. Jedinou cestou z područia zlého pána je darovaný kúsok oblečenia, ktorý Dobby získa vďaka Potterovej ľsti. Filmová scéna Dobbyho smrti sa na pláži nakrúcala v roku 2010.