Vychádza oficiálny sprievodca k siedmim knihám o Harrym Potterovi (FOTO)

Vychádza oficiálny sprievodca k siedmim knihám o Harrym Potterovi (FOTO) Foto: Martinus

Na pulty českých a slovenských kníhkupectiev sa budúci týždeň objaví publikácia Harry Potter: Kúzelnícky almanach, oficiálny sprievodca k siedmim knihám o čarodejníckom učni. Publikácia vychádza z pôvodného diela J. K. Rowlingovej a obsahuje plániky, mapy a detaily o predmetoch, pochutinách aj fantastických zvieratách z kúzelníckeho sveta.

 Harry Potter: Kúzelnícky almanach vychádza v 35 jazykoch a obsahuje ilustrácie od siedmich autorov z celého sveta. Knihu dnes zástupcovia vydavateľstva Albatros predstavili novinárom.

"Knihy s Harrym Potterom sú fenoménom, ktorý po stránke nápadov predbehne ságy Johna Ronalda Reuela Tolkiena alebo Lewisovej Letopisy Narnie tým, ako ich autorka ďalej rozvíja," uviedol programový riaditeľ vydavateľstva Albatros Ondřej Müller.

Harry Potter sa tak stal najlepšie predávanou románovou sériou všetkých čias. Knihy vyšli v 79 jazykoch, boli podľa nich natočené filmy. J. K. Rowlingová na tento úspech nadviazala scenárom a filmom Fantastické zvieratá a kde ich nájsť. Napísala aj ďalšie doplnkové knihy k základnej sedemdielnej sérii, napríklad Famfrpál v priebehu vekov alebo Bejku Barda Beedleho. V českom preklade prvá kniha Harry Potter a kameň mudrcov vyšla v roku 2000. Dodnes sú u tuzemských čitateľov dobrodružstvá z Rokfortu veľmi populárne. V minuloročnej ankete Kniha detského srdca sa najobľúbenejšou detskou knihou stala séria Denník odvážneho bojka od amerického spisovateľa Jeffa Kinneyho. Druhá priečka patrí Harrymu Potterovi.

Pôvodná séria o Harrym Potterovi vychádzala medzi rokmi 1997 a 2007 a po celom svete sa jej predalo cez 450 miliónov výtlačkov. Harry Potter sa tak stal najlepšie predávanou románovou sériou všetkých čias.