Hana Lasicová a jej Slúžka v novom vydaní k filmu (VIDEO)

Hana Lasicová a jej Slúžka v novom vydaní k filmu (VIDEO) Foto: Ikar

Príbeh Slúžky od Hany Lasicovej sa odohráva v období rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie. V tom čase odchádzalo množstvo mladých dievčat (často nedobrovoľne) do Viedne, medzi nimi aj Anka, nemanželské, všetkými odstrkované dievča z Banskej Štiavnice, ktoré začne slúžiť ako pomocnica vo vysokopostavenej viedenskej rodine.

Otázkou je, či dokáže zvládnuť nielen množstvo otrockých pracovných povinností, ale aj stratu domova a svoje menejcenné postavenie v spoločnosti. Okrem toho na ňu ako na mnohé slúžky čakajú pokusy zvodcov z vyšších kruhov, ktorí sú ochotní sľúbiť hocičo, aby si mohli užiť s naivnými dievčatami túžiacimi po lepšom živote.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Lucia Vráblicová:


Slúžka ponúka zaujímavý pohľad na obdobie, kedy do Viedne odchádzalo mnoho dievčat pracovať ako slúžka, či pestúnka. Príbeh o Anke, ktorú mama pošle z Banskej Štiavnice do Viedne, aby slúžila vo vysokopostavenej rodine sa začína v roku 1908 a je inšpirovaný spomienkami na Annu M. Bola to slúžka a pestúnka autorkinej mamy a tety, Magdy a Emílie Vášáryových.

Bola som slúžka v šľachtickom dome vo Viedni, dvadsaťsedem rokov som slúžila v šľachtickom dome, a predsa nič nemám. Nezostáva po mne nič, akoby to ani nebola pravda. Môj život je prázdny, stratený ako mesto podo mnou. Je to stratený život. Neviem, už neviem, ako to všetko bolo, neviem, čo odpovedať, keď sa ma spýtajú, či som bola šťastná, nešťastná, či som sa trápila.

Mám deväťdesiatjeden rokov a žila som prázdny život, je to tak? Je to tak? Bola som slúžka. Takmer tridsať rokov som bola slúžka a okrem toho, čo ma naučili, nič nemám.

Na motívy knihy vznikol rovnomenný film Mariany Čengel Solčanskej. Aktuálne vydanie Slúžky z dielne vydavateľstva IKAR vychádza s obrazovou prílohou z nakrúcania a s autorkiným predslovom.

Milan Buno, knižný publicista