Kto je kto v seriáli Einstein (FOTO)

Akčná komediálna kriminálka Einstein v réžii Martina Kazimíra, ktorú prináša televízia JOJ, je natočená podľa nemeckej rovnomennej predlohy. V novinke okrem Juraja Loja, ktorý stvárňuje hlavnú postavu Filipa, účinkujú tiež Ivana Kubáčková, Richard Stanke, Dominika Richterová, Ady Hajdu, Peter Kadlečík, Lukáš Latinák, Monika Šagátová, Marián Miezga, Marko Igonda, Tobias Král, Lukáš Frlajs, Dávid Uzsák a mnohí ďalší.

Odporúčame aj: V čom je seriál Einstein tak mimoriadny, že mal úspech v mnohých krajinách v zahraničí?

Hlavné postavy a obsadenie:

Filip Koenig (Juraj Loj)

Foto: JOJ

Filip je skutočný génius, má doktorát z fyziky a filozofie, je neuveriteľné bystrý a jeho logické myslenie má rýchlosť blesku, čo je pravdepodobne spôsobené tým, že je nelegitímnym potomkom Alberta Einsteina. Okrem toho, že je Filip najmladším profesorom na univerzite v Bratislave, je svojím výskumom na ceste k riešeniu energetických problémov ekologickým spôsobom celého ľudstva. Má však málo času, pretože ho prenasleduje dedičná choroba, ktorá mu dáva iba sedem rokov života. Trpí totiž dedičnou Huntigtonovou chorobou, ktorá vedie nevyhnutne k smrti. Predtým, obyčajne u ľudí vo veku 30 – 40 rokov, vedie k demencii. Strata geniálnych schopností je však pre Filipa rovnako zlá ako smrť. Rozhodol sa, že keď sa objavia prvé príznaky demencie, radšej skončí svoj život sám. Aj preto sa Filip zameral na výskum, pretože ten ho môže urobiť nesmrteľným.

A keďže ho oberá o čas aj polícia, s ktorou musí spolupracovať, snaží sa ich „nevyriešiteľné“ prípady rozlúsknuť čo najskôr. A aj preto sú mu spoločensko-morálne konvencie ukradnuté. Hlavná vec, že sa prípad vyrieši čo najskôr. Využíva na to zvláštne vyšetrovacie metódy, vďaka ktorým sa dostáva do neustáleho konfliktu s vyšetrovateľmi Lenkou a Ivanom. Oni mu to však tolerujú, pretože z vyriešenia prípadov profitujú najmä oni.
Filip sa správa nezvyčajne aj na univerzite a jeho metódy vyučovania sú rovnako nekonvenčné ako tie vyšetrovacie.

Lenka Vrabcová (Ivana Kubačková)

Foto: JOJ
 Vyšetrovateľka na oddelení vrážd. Má rada systém a poriadok a jej šéf zase jej dobré výsledky.

Lenka je trochu upätá, ale dokáže sa rozčúliť, keď jej niekto hádže polená pod nohy. Keď je nervózna napcháva sa čokoládou, potrebuje ju mať po ruke. Je slobodná matka a svojho syna Miška miluje. Bojí sa o neho, lebo nedávno mu operovali srdce a musí žiť s kardiostimulátorom. Aj keď je Miško samostatný chalan, Lenka sa mu snaží venovať všetok voľný čas, čo príliš nejde dokopy s jej prácou vyšetrovateľky. Aj Lenka má však svoje sny. Chcela by partnera, muža ktorý by bol milý, zábavný, pekný a mal by rád Miška. Chcela by si konečne obuť podpätky a trochu sa zabaviť. Ale nájsť takého muža nie je ľahké, skoro až nemožné... A do toho všetkého príde nový kolega Filip. Neriadená strela. Do práce s ním sa pustí so zaťatými zubami. S Filipom, pekným chlapom, obletovaný ženami, múdrym a neznesiteľným profesorom fyziky, sa spolupracuje ťažko, ale zato úspešne.
Lenka je vtipná a vždy koná podľa prísnych morálnych zásad. Verí tomu, že svojou prácou robí svet lepším, čo vo Filipovi vyvoláva úsmev. Podľa neho je spravodlivosť len teoretická konštrukcia neustálej zmeny v priestore a čase – v každom prípade nestojí za to, aby s tým strácal čas.

Filipove egocentrické správanie ide Lenke od začiatku na nervy. Nechce s ním spolupracovať, pretože on je ako buldozér, čo všetko prevalcuje a zničí, ale na druhej strane si niekde hlboko vo vnútri uvedomuje, že bez neho zrejme vojnu so zločinom nevyhrá. Dlho ho nemôže zniesť, pretože aj smrteľne chorý človek môže byť kretén. Napriek tomu Filipovi vlastne dôveruje a neustále mu kryje chrbát. Lenka je Filipom fascinovaná, no zároveň ju odpudzuje jeho narcizmus a amorálny postoj.

Svoju ľudskú tvár Filip ukáže vo vzťahu k Lenkinmu synovi Miškovi, ktorý trpí vrodenou srdcovou chorobou. S ním si rozumie a stanú sa z nich ozajstní priatelia.

Ivan - šéf kriminálky (Richard Stanke)

 Foto: JOJ

Policajt zo starej školy. Zásadový, rozumný, dbá na to, aby si jeho oddelenie udržalo dobré meno.

Dokáže si spočítať, že mladý poradca Koenig je pre kriminálku naozaj prínosom, a tak je schopný nad Filipovými podivnými metódami občas privrieť oči. A potom – je tu predsa vždy možnosť zavrieť Filipa do väzenia za krádež drog. Verí však, že vďaka Filipovej schopnosti riešiť prípady, môže rýchlejšie dôjsť k jeho povýšeniu. Ivana rovnako ako Lenku Filip vytáča tým, že sa stále povyšuje a dokazuje im, že sú neschopní a hlúpi.

Na rozdiel od Lenky to však dokáže prijať s úsmevom. Ale iba do momentu, kým sa mu Filip nenabúra do súkromia. Zvedie jeho ženu a ešte sa tým netají. Ivan však nemá so ženou dobrý vzťah. Ona má problém s hazardom, o ktorom on vie, ale myslí si, že to má pod kontrolou. Keď však začnú z ich spoločnej domácnosti miznúť veci, vie že je zle. Tieto situácie sa vyhrotia až do momentu, kedy je Ivan obvinený z vraždy. Vtedy mu však kryje chrbát Lenka a obhájiť jeho česť jej pomôže Filip. Ivan je šéf, akého by chcel mať každý – prísny, ale ľudský. Aj napriek svojej zásadovosti sa aj on sám dostane do situácie, kedy musí byť jeho česť a povesť obhájená. Našťastie má na svojej strane Lenku a Filipa.

Soňa – forenzná analytička (Dominika Richterová)

Foto: JOJ
Ženská posila v čisto mužskej profesii. Nič ju len tak nerozhádže, aj keď vyzerá, že by ju mohla takáto náročná práca zložiť, opak je pravdou. Na prvý pohľad sa zdá byť chladná, ale má zmysel pre humor a vo vnútri je aj citlivá. Je pedantná, milá a sexy. Kamaráti sa s Lenkou. Občas jej aj vypomôže so synom. Filip sa jej aj celkom páči, ale je jej jasné, že on nedostatkom ženskej pozornosti určite netrpí. Je dosť hrdá na to, aby nebola len ďalšia v poradí. Zdá sa, že jeho pozornosť ju otravuje, ale pravda je, že jej to občas aj lichotí.

Vo svojej práci sa vyzná a má nad ňou nadhľad. Filipove povýšenecké správanie ju neuráža, skôr ju fascinuje, že má vždy pravdu. So svojím šéfom Ivanom má dobrý vzťah, ale s Lenkou je si najbližšia. Niekedy ju pozná lepšie ako ona sama.

Miško Vrabec (Tobias Král)

Foto: JOJ
Lenkin syn, ktorý je po operácii srdca a vo svojom mladom veku má kardiostimulátor. Inak veľmi bystrý chlapec, ktorý by rád žil ako ostatné deti. Hral futbal a mal raz aj frajerku. Kým nestretne Filipa, má pocit, že to so svojou chorobou nemôže mať, ale Filip ho presvedčí, že môže žiť úplne normálne. Filipa obdivuje a stane sa pre neho mužským vzorom.