V čom je seriál Einstein tak mimoriadny?

V čom je seriál Einstein tak mimoriadny? Foto: JOJ

Nový seriál JOJ Einstein, vznikol podľa predlohy pôvodného nemeckého seriálu a mal taký úspech, že bol predaný na viac ako sto televíznych trhov.

 Mimoriadny úspech zaznamenal okrem Nemecka aj v Španielsku či Portugalsku.

Hlavným hrdinom je profesor Filip Koenig, utajený pra-pravnuk Alberta Einsteina, ktorý je sám uznávaným géniom a najmladším profesorom teoretickej fyziky na univerzite. Brilantnému vedcovi však kvôli smrteľnej dedičnej chorobe zostáva už len niekoľko rokov života, ktoré chce využiť naplno. K tomu popri chorobe využíva rôzne nelegálne prostriedky a aby neskončil vo väzení, môže si so svojou genialitou trest odpracovať ako nezávislý poradca policajnej detektívky, ktorej pomáha pri vyšetrovaní prípadov vrážd.

Odporúčame aj: Kto je kto v seriáli Einstein (FOTO)

Seriál má ambíciu osloviť širokú divácku skupinu tým, že nejde o klasicky vystavanú kriminálku, pretože v sebe výrazne spája napätie a komédiu. V hlavných úlohách sa predstavia herci ako Juraj Loj, Ivana Kubáčková, Richard Stanke či Dominika Richterová.

Filip je skutočný génius, má doktorát z fyziky a filozofie, je neuveriteľné bystrý a jeho logické myslenie má rýchlosť blesku, čo je pravdepodobne spôsobené tým, že je nelegitímnym potomkom Alberta Einsteina. Okrem toho, že je Filip najmladším profesorom na univerzite v Bratislave, je svojím výskumom na ceste k riešeniu energetických problémov ekologickým spôsobom celého ľudstva. Má však málo času, pretože ho prenasleduje dedičná choroba, ktorá mu dáva iba sedem rokov života. Trpí totiž dedičnou Huntigtonovou chorobou, ktorá vedie nevyhnutne k smrti. Predtým, obyčajne u ľudí vo veku 30 – 40 rokov, vedie k demencii. Strata geniálnych schopností je však pre Filipa rovnako zlá ako smrť. Rozhodol sa, že keď sa objavia prvé príznaky demencie, radšej skončí svoj život sám. Aj preto sa Filip zameral na výskum, pretože ten ho môže urobiť nesmrteľným.

A keďže ho oberá o čas aj polícia, s ktorou musí spolupracovať, snaží sa ich „nevyriešiteľné“ prípady rozlúsknuť čo najskôr. A aj preto sú mu spoločensko-morálne konvencie ukradnuté. Hlavná vec, že sa prípad vyrieši čo najskôr. Využíva na to zvláštne vyšetrovacie metódy, vďaka ktorým sa dostáva do neustáleho konfliktu s vyšetrovateľmi Lenkou a Ivanom. Oni mu to však tolerujú, pretože z vyriešenia prípadov profitujú najmä oni.
Filip sa správa nezvyčajne aj na univerzite a jeho metódy vyučovania sú rovnako nekonvenčné ako tie vyšetrovacie.