V Číne obvinili zo špionáže novinárov z oficiálneho denníka

V Číne obvinili zo špionáže novinárov z oficiálneho denníka Kuang-ming, ktorý bol pred rokom zadržaný po tom, čo sa zišiel s japonským diplomatom. Napísala o tom dnes agentúra AP. Tung Jü-jü pôsobil ako zástupca šéfredaktora a podľa rodiny sa s cudzincami aj zahraničnými diplomatmi stýkal v rámci svojho zamestnania veľmi často.

Tung, ktorý nie je členom Komunistickej strany, je väzbe od februára 2022, dátum začatia súdneho pojednávania zatiaľ nebol stanovený. Za špionáž v Číne hrozí trest až desať rokov väzenia.

Za novinárov sa postavili niektorí kolegovia, akademici a zástupcovia médií zo zahraničia. Petíciu, ktorá vyzýva čínske úrady, aby jeho obvinenia prehodnotili, podpísalo vyše 60 ľudí. "Kto bude mať chuť prísť do Číny, aby sa stretol s čínskymi novinármi, akademikami alebo diplomatmi, keď tieto stretnutia môžu byť použité ako dôkaz toho, že čínski účastníci páchajú špionáž?" stojí v petícii.

Tung bol považovaný za jeden z najliberálnejších hlasov v denníku Kuang-ming a jeho písanie mu prinieslo problémy už v minulosti, uviedla AP. V roku 2017 stranícke orgány označili jeho články za "protisocialistické" av redakcii mu hrozilo preradenie na nižšiu pozíciu.