Ďalšie kroky v otázke kybernetickej bezpečnosti 5G sietí

Ďalšie kroky v otázke kybernetickej bezpečnosti 5G sietí Ilustr. foto: Towercom

Bezpečnosť 5G sietí patrí k hlavným prioritám Európskej komisie a je základným prvkom stratégie EÚ pre bezpečnostnú úniu, pretože tieto siete sú ústrednou infraštruktúrou, ktorá poskytuje základ pre širokú škálu služieb nevyhnutných pre fungovanie vnútorného trhu a zabezpečenie životne dôležitých spoločenských a hospodárskych funkcií.

Členské štáty v piatok s podporou Európskej komisie a agentúry ENISA (Agentúra Európskej únie pre sieťovú a informačnú bezpečnosť) uverejnili druhú správu o pokroku pri vykonávaní súboru nástrojov EÚ pre kybernetickú bezpečnosť 5G. Predmetom správy sú okrem iného aj niektoré z odporúčaní v osobitnej správe Európskeho dvora audítorov z januára 2022.

Pokiaľ ide o strategické opatrenia, a predovšetkým zavedenie obmedzení v prípade vysokorizikových poskytovateľov, správa o pokroku konštatuje, že 24 členských štátov prijalo alebo pripravuje legislatívne opatrenia, ktoré vnútroštátnym orgánom dávajú právomoc posudzovať poskytovateľov a zavádzať obmedzenia. Z nich 10 členských štátov uložilo obmedzenia a tri členské štáty aktuálne pracujú na zavedení príslušnej vnútroštátnej legislatívy. Vzhľadom na význam, ktorý má infraštruktúra pripojiteľnosti pre digitálne hospodárstvo, i na závislosť mnohých kriticky dôležitých služieb od sietí 5G, by členské štáty mali súbor nástrojov realizovať bezodkladne.

Komisia vo svojom oznámení zdôrazňuje svoje hlboké znepokojenie rizikami, ktoré pre bezpečnosť Únie predstavujú určití poskytovatelia zariadení mobilných komunikačných sietí. Domnieva sa, že rozhodnutia členských štátov obmedziť alebo vylúčiť spoločnosti Huawei a ZTE zo sietí 5G sú odôvodnené a v súlade so súborom nástrojov pre bezpečnosť 5G. V súlade s takýmito rozhodnutiami a na základe širokej škály dostupných informácií sa Komisia domnieva, že Huawei a ZTE predstavujú vskutku väčšie reálne riziko než iní poskytovatelia 5G.