Vyhlásenie iniciatívy Zabudnuté Slovensko k pozvaniu predstaviteľov Republiky a ĽSNS do RTVS

Vyhlásenie iniciatívy Zabudnuté Slovensko k pozvaniu predstaviteľov Republiky a ĽSNS do RTVS Foto: Zabudnuté Slovensko

Hosťami dnešných Sobotných dialógov budú Milan Uhrík (Republika) a Marek Kotleba (ĽSNS). Tichým protestom Stop fašizmu, ktorý bude od 11.30 pred budovou RTVS (Rádio Slovensko, Mýtna ulica) vyjadríme svoj názor na tento krok verejnoprávnej inštitúcie. Pozvanie politikov strán, ktoré sa nikdy jasne nedištancovali od prejavov extrémizmu vo svojich radoch považujeme za další prejav nebezpečného trendu ich pokračujúcej legitimizácie v slovenskej politike a spoločnosti. Po septembrových voľbách hrozí účasť týchto síl nielen v parlamente, ale aj vo vláde.

Budú medzi nami na proteste ľudia, ktorí prežili holokaust, ktorých rodiny boli jeho obeťami, príde historik, ktorý sa touto témou zaoberá, a taktiež odporcovia oboch totalít, fašistickej aj komunistickej. Milan Uhrík, ktorý sa svojho času odmietol k holokaustu vyjadriť s argumentom, že vtedy nežil a nie je historik, tak bude mať príležitosť sa dovzdelať.

Za poburujúci považujeme aj fakt, že diskusia s predstaviteľmi Republiky a ĽSNS bude v RTVS v predvečer výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste ´68. Slovenskí extrémisti dnes, skryto aj otvorene, podporujú podobný akt, ruskú agresiu na Ukrajine.

Iniciatíva Zabudnuté Slovensko uskutočnila od roku 2016 viac ako 40 diskusií Otvorene o extrémizme po celom Slovensku. Určené boli stredoškolským študentom, ale aj širokej verejnosti. S ľútosťou konštatujeme, že táto krajina sa nedokáže jasne postaviť k téme extrémistov a ich politických aktivít. Naopak, sú čoraz viac akceptovaní.

Michal Karako, Andrej Bán
zakladajúci členovia iniciatívy Zabudnuté Slovensko