Britská ministerka kultúry: Pätnásť libier ročne navyše za BBC je pre ľudí veľa

Britská ministerka kultúry: Pätnásť libier ročne navyše za BBC je pre ľudí veľa Ilustr. foto: BBC

Britská ministerka kultúry Lucy Frazerová dnes nepriamo potvrdila, že koncesionárske poplatky pre verejnoprávnu stanicu BBC sa nezvýšia s infláciou, píše denník The Guardian. Navýšenie o 15 libier ročne je pre ľudí podľa ministerky príliš. Premiér Rishi Sunak uvítal škrty, ktoré BBC musela urobiť.

Bývalý šéf televízneho spravodajstva BBC Roger Mosey dnes povedal rozhlasu BBC Radio 5 Live, že "vláda by sa mala držať (šesťročnej) dohody, ktorú uzavrela" v januári 2022 - totiž že poplatky pre BBC sa zmrazia na dva roky a potom od roku 2024 porastú spoločne s infláciou. Mosey pripustil, že inflácia je pre Britov záťažou, je ale podľa neho "nefér, aby bola trestaná najdôležitejšia britská vysielacia spoločnosť". Podľa Sunaka by však stanica mala "zmýšľať realisticky" o tom, koľko chce po ľuďoch platiť v čase vysokej inflácie.

BBC minulý týždeň oznámila, že kvôli škrtom obmedzí svoj spravodajsko-investigatívny program Newsnight - prepustí až 30 zamestnancov, ktorí na ňom pracujú, a jeho formát sa zmení. Program bude kratší o desať minút a miesto investigatívnych reportáží a filmov sa zameria hlavne na štúdiové diskusie. Škrty sa dotknú aj ďalších programov a spoločnosť očakáva, že zmenami ušetrí 7,5 milióna libier.

Server Deadline informoval, že televízny rozpočet BBC vypočítaný na 12 mesiacov každého roka počnúc marcom sa znížil z 1,84 miliardy libier na 1,75 miliardy, z toho väčšinu BBC vydáva na originálne programy. Koncesionárske poplatky tvoria teraz asi 66 percent príjmov stanice, vyplýva z ročného finančného plánu publikovaného v marci.

BBC je ako spravodajská inštitúcia jednou z najrešpektovanejších v západných krajinách. Konkrétne obmedzenie programu Newsnight označil Národný zväz novinárov (NUJ) za "veľkú ranu pre investigatívne spravodajstvo".

Keďže navýšenie koncesionárskeho poplatku o 15 libier v súlade s infláciou by podľa Frazerovej bolo príliš, ministerka podľa serveru The Independent zvažuje, že na výpočet použije septembrové dáta o inflácii, ktoré predstavovali 6,7 percenta; koncesionársky poplatok by sa tak zvýšil o 10,65 libier. Vláda by sa však podľa ministerky mala všeobecne zamyslieť nad tým, ako bude BBC v budúcnosti financovaná.

"Mediálna krajina sa premieňa. Už nekonzumujeme BBC spôsobom, akým sme to robili v minulosti. Zvažujem rozsiahlejšie zmeny," cituje BBC Frazerovú.