Kto je kto v seriáli Čas nádejí (FOTO)

Kto je kto v seriáli Čas nádejí (FOTO) Foto: RTVS

RTVS priniesla na obrazovku dlho očakávaný historický výpravný seriál Čas nádejí, ktorý mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951.

Príbeh Gézu Violu, syna nemeckej evanjeličky Gréty a Slováka Jana Violovského, ktorý si zmení meno a národnosť (Jánoš Viola), len aby dostal licenciu na svoju vysnenú krčmu, je príbehom syna, ktorý chce žiť svoj život inak. V hlavných úlohách sa predstavia mladí slovenskí herci Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák. Tajnú lásku hlavného hrdinu si zahrala Judit Pecháček. V úlohe matky Gézu sa predstavila populárna herečka Zuzana Mauréry.

Kto je kto v seriáli:

Jánoš Viola (Michal Ďuriš)

Foto: RTVS
Hlava rodiny Violovcov, Slovák zo stredného Slovenska, pôvodným vierovyznaním katolík. Po svadbe s Grétou z lepšie situovanej nemeckej rodiny konvertuje na evanjelickú vieru. Mladý Ján Violovský sa s manželkou presťahuje na západné Slovensko, a aby získal licenciu na svoju vysnívanú krčmu, pomaďarčí si meno na Jánoš Viola. Je konzervatívny v živote aj v podnikaní a riadi sa heslom, že človek sa má zakrývať takou perinou, na akú má.

Odporúčame aj: Čas nádejí: Pozrite sa, kde všade sa seriál natáčal. Možno tie miesta poznáte (FOTO)

Gréta Viola (Zuzana Mauréry)
Foto: RTVS
Nemecká evanjelička z dobre situovanej rodiny, ktorá sa vydá za Jána Violovského. S manželom má syna Gézu, ktorému je milujúcou matkou. Je hrdá, praktická, navonok pôsobí chladne, vie si však rýchlo presadiť svoju vôľu a získať rešpekt. Svojmu mužovi Jánošovi je veľkou oporou.

Odporúčame aj: Nový seriál Čas nádejí si pozrelo viac ako pol milióna divákov (FOTO)

Géza Violovský (Daniel Žulčák)
Foto: RTVS
Syn Jonáša a Gréty, ktorý sa po rozpade Rakúsko- Uhorska vráti k pôvodnému rodovému menu. Svoj život chce však Géza žiť inak ako jeho otec. Na rozdiel od neho má víziu do budúcnosti a v podnikaní sa nebojí riskovať. Aj preto súhlasí s výhodným maželstvom s dcérou rodiny mäsiarov Belzbergovcov. Géza je rebelom voči zaužívaným konvenciám, no je cieľavedomý a pracovitý. Hoci ho doba núti robiť kompromisy v osobnom aj spoločenskom živote, zostáva slušným človekom.

Georg Belsberg (Matej Landl)
Foto: RTVS

Sebavedomý majiteľ prosperujúceho mäsiarstva nemeckej národnosti. V miestnej komunite patrí k najbohatším a svoje spoločenské postavenie si užíva. Páči sa mu, keď sa k nemu ľudia správajú s rešpektom a úctou. To vyžaduje aj od svojej rodiny, v ktorej vládne pevnou rukou.

Anna Belsberg (Dana Košická)
Foto: RTVS
Manželka Georga, ktorá vypomáha v rodinnom mäsiarstve ako pokladníčka. Je tichá, jemná, oddaná svojej rodine. Miluje svoje deti, najmä syna Williho. Nedokáže sa však rázne vzoprieť panovačnému chovaniu svojho muža, čo si neskôr nevie odpustiť.

Róza Belsberg (Dominika Morávková - Zeleníková)
Foto: RTVS
Bezstarostná, milá dcéra Georga a Anny, ktorá vidí najskôr svet cez rúžové okuliare nevinnej mladosti. Úprimne miluje svojho muža Gézu a verí, že aj on ju rovnako ľúbi. Pod tlakom dejinných udalostí sa však z naivného dievčaťa stáva rýchlo dospelá žena a musí prekonávať veľa útrap a sklamaní. No aj keď sa s ňou život nemazná, stále zostáva citlivým a úprimným človekom.

Willy Belsberg (Vladislav Plevčík)
Foto: RTVS
Syn Georga a Anny. Dôstojník cisársko-kráľovskej armády. Viac si rozumie s matkou, po ktorej zdedil citlivosť a plachosť. Trápi ho nepochopenie zo strany otca, pre ktorého nie je taký muž, akého chcel zo svojho syna mať.

V ďalších úlohách uvidíte Róberta Siposa, Martina Šalachu, Katarínu Krajčovičovú, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu, Martu Kondrlu a mnohých ďalších.