Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO) Reprofoto ČT

Paní Zagorová je síce „milá holka“, ale už tri roky po sobe berie 600 tisíc... a čo potom „Jandovia a iní“? Od slávneho prejavu Miloša Jakeša, ktorý bol predzvesťou pádu komunismu, uplynulo presne 30 rokov.


ČT zverejnila unikátnu necenzurovanú verziu prejavu. Ako prejav vznikol?

Politikom sa často nestáva, aby ich prejavy zľudoveli a pasáže z nich sa citovali ešte po rokoch. Generálnemu tajomníkovi komunistickej strany Milošovi Jakešovi sa to pred 30 rokmi podarilo, aj keď on sám z toho veľkú radosť nemal. Záznam jeho vystúpenia pred komunistickými funkcionármi v Červenom Hrádku na Plzeňsku 17. júla 1989 vyvolával medzi ľuďmi posmech. Jakeš sa stal nechcenou komediálnou hviezdou druhej polovice roka 1989.

Miestami zmätený a miestami až bezstarostne úprimný prejav, ktorý sa šíril aj prostredníctvom vysielania Rádia Slobodná Európa, bol pre mnohých Čechov a Slovákov signálom, že vládnuci režim nie je tak silný, ako sa tváril.

Komunistický predák pred svojimi súdruhmi napríklad hovoril o signatároch petície Niekoľko viet z radov populárnych umelcov "... no, tak povedzme, pani Zagorová. Je to milá holka, ... ale ona už tri roky po sebe berie šesťstotisíc každý rok " alebo o tzv. prestavbe socialistického zriadenia "... to nie je jednoduchý proces, tá prestavba. To je proces, by som povedal, v ktorom sa nie každý dosť vyzná". Pri poľnohospodárstve si poplietol brojlery s bojlermi a hlavne apeloval na to, aby komunisti získali podporu obyvateľov a nezostali sami "ako kôl v plote".

 

Práve heslo "Nechceme kôl v plote" sa stalo jedným zo sloganov masových novembrových protestov.

Za rozšírením kazety s nahrávkou prejavu stál disident a neskorší diplomat a minister zahraničia a obrany Alexander Vondra (ODS), ktorému ju priniesol literárny kritik Jozef Vohryzek. "Pustili sme si to v kuchyni a potom som to poslal (Milanovi) Schulzovi do Slobodnej Európy s tým, že sa to musí púšťať do omrzenia," spomínal Vondra.

Prejav koloval medzi ľuďmi vo zvukovej podobe a tiež aj s obrazom na videokazetách. Hneď na prvý pohľad pritom bolo zrejmé, že záznam je zhotovený profesionálnou technikou, a tak sa podozrenie komunistických bezpečnostných zložiek zákonite obrátilo na televízny štáb, ktorý na Červenom Hrádku Jakešov prejav natáčal pre televízne spravodajstvo.

K autorstvu nahrávky sa v roku 1998 v Lidových novinách prihlásil Petr Smrčka, ktorý bol v inkriminovanej dobe technikom na vysielacom pracovisku Československej televízie. "Sedel som v miestnosti, kde paralelne bežali videa snímajúce signály do vysielania .... Dopoludňajší prenos z Červeného Hrádku išiel k nám do záznamu, z ktorého sa mal robiť hodinový zostrih na večer. Sledovali sme ho len okrajovo, politických blábolov šlo veľa, ale po pár vetách bolo jasné, že toto bude niečo mimoriadne. Cvakol som gombík videá a prejav natočil," spomína Smrčka, ktorý kazetu potom rozmnožil a dal známym.

Svoje vysvetlenie má ale aj Jakeš. Podľa neho za únikom nahrávky bola tajná polícia a "vnútorní nepriatelia" v komunistickej strane.