Meteorológovia zverejnili mapu ukazujúcu pravdepodobný rast húb (MAPA)

Meteorológovia zverejnili mapu ukazujúcu pravdepodobný rast húb (MAPA) Foto: ČHMU

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) so začiatkom hubárskej sezóny začal tento týždeň na svojom webe znovu zverejňovať priebežne aktualizovanú mapu republiky, na ktorej s ohľadom na zrážky, pôdnu vlhkosť či teploty posledných dní odhaduje pravdepodobnosť rastu najčastejšie zbieraných húb v krajine. Meteorológovia však upozornili na to, že faktický výskyt húb závisí od konkrétnej lokality a tamojších podmienok, a preto je potrebné brať mapu v celorepublikovom meradle s určitou rezervou.

Mapa odráža pravdepodobný rast mykorhíznych druhov húb, teda tých, ktoré ľudia najčastejšie zbierajú. Najznámejšími mykorhíznymi hubami sú hríby, muchotrávky, holubinky, rýdzo, líšky alebo niektoré čučoriedky.

"Spustenie výpočtu záleží nielen na vhodnom počasí pre rast húb (optimálne teploty, zrážky a pôdnu vlhkosť), ale aj na reálnom výskyte húb v lesoch - ten mapujú mykológovia priamo v teréne. Akonáhle sú tieto kritériá v zhode, výpočet je spustený a mapa zverejnená . Faktický výskyt húb samozrejme závisí na konkrétnej lokalite a tunajších podmienkach," napísali meteorológovia na facebooku.

Značnú úlohu pri raste húb zohrávajú prírodné podmienky, ktoré sa môžu meniť. "Ak bolo potrebné vaše obľúbené hubárske miesto v smrekovom lese vyrúbané a na jeho mieste teraz vyrastá nový zmiešaný les, môže sa tu výrazne zmeniť skladba húb," poznamenal CHMÚ. Mapu je preto podľa odborníkov treba brať s rezervou a uvedomiť si, že vyjadruje pravdepodobnosť výskytu húb najmä na základe meteorologických premenných.

Počasie má na rast húb zásadný vplyv. Všeobecne platí, že huby začínajú najviac rásť zhruba desať dní po výdatných dažďoch a následnom teplom počasí. Nesmie byť ale veľmi horúco.

Základom výpočtu na mape je informácia o nasýtení pôdy zrážkami v predchádzajúcich 30 dňoch v kombinácii s priemernými teplotami v posledných siedmich dňoch. Výsledok je potom korigovaný sezónnym koeficientom, ktorý vyjadruje rozdiely v početnosti mykorhíznych húb počas kalendárneho roka.

SHMÚ zverejňuje na jednom mieste aj ďalšie informácie so vzťahom k živej prírode. Na webe info.chmi.cz/bio sa záujemcovia dozvedia o rozšírení peľov alebo o aktivite kliešťov, komárov či podkôrnika. Dostupné tam sú aj informácie o rýchlosti vývoja vegetácie vo vzťahu k počasiu aj o pocitovej teplote.