Stanovisko Martiny Šimkovičovej k odvolaniu Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa SND

Vyhlásenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej: 

"Ministerka kultúry ku dnešnému dňu odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Vedenie ministerstva viackrát vyjadrilo nespokojnosť s jeho manažérskymi postupmi pri vedení a riadení. Závažné pochybenia, na ktoré rezort kultúry v uplynulom období opakovane poukázal, neboli generálnym riaditeľom SND uspokojivo riešené a ministerka kultúry už voči Matejovi Drličkovi nemá dôveru.

Matej Drlička si pomýlil funkciu generálneho riaditeľa národnej kultúrnej ustanovizne s politickým aktivizmom a opakovane vnášal do činnosti SND politiku. Jeho absolútne neprijateľné vyjadrenie počas panelovej diskusie Opera Europe na tému vzťah kultúry a politiky v Budapešti, kde na adresu politikov poznamenal, že „niektorí politici nanešťastie ešte dýchajú“, svedčí o jeho nevyzretosti na pozíciu generálneho riaditeľa akejkoľvek kultúrnej inštitúcie. Rezort kultúry považuje za neprípustné, aby manažér s takýmito názormi naďalej riadil Slovenské národné divadlo.

Ministerstvo kultúry citlivo vníma sťažnosti zamestnancov a sólistov Opery Slovenského národného divadla, ktoré sa týkali šikany a nekompetentného vedenia Opery SND. Generálny riaditeľ Matej Drlička po nesúhlasnom stanovisku rezortu kultúry k odvolaniu riaditeľky Baletu SND Niny Polákovej zverejnil manipulatívne informácie, ktoré mali údajne súvisieť so šikanou zo strany Niny Polákovej voči tanečníkom. Na verejnosť sa dostal interný dokument divadla, podľa ktorého sa pokúšal o mediáciu medzi riaditeľkou Polákovou a členmi baletného súboru, ktorí voči nej údajne podávali sťažnosti.

Naopak, sťažnostami členov opernej zložky SND, ktorí opakovane a verejne vypovedali o neprofesionálnych vyjadreniach a praktikách zo strany riaditeľa Opery SND, sa generálny riaditeľ Matej Drlička nezaoberal. Nekonala sa mediácia ani nezasadala etická komisia. Naopak, viacerí sólisti boli počas vedenia generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku účelovo prepustení alebo donútení k tomu, aby sami podali výpoveď. Takéto konanie zo strany vedenia SND spôsobilo, že špičkoví slovenskí operní umelci nespievajú v národnej kultúrnej ustanovizni. Namiesto toho sú angažovaní zahraniční umelci, ktorých Matej Drlička získal prostredníctvom spolupráce s medzinárodnou agentúrou.

Na Medzinárodný deň detí spadol počas predstavenia opernej rozprávky Čert a Káča na pódium veľký krištáľový luster, pričom hľadisko bolo plné detí. Táto udalosť nielenže ohrozila bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ale vážne poškodila imidž SND. Je neprípustné, aby na pôde Slovenského národného divadla boli akýmkoľvek spôsobom ohrození účinkujúci alebo diváci.

Za stav techniky, rekvizít a akýchkoľvek závesných dekorácií je vždy v konečnom dôsledku zodpovedný manažment, pretože jeho úlohou a povinnosťou je kontrolovať dodržiavanie bezpečnostných opatrení. Po tomto incidente nebolo predstavenie prerušené, herci a speváci pokračovali vo svojom vystúpení ďalej. Neboli vyvodené ani adekvátne personálne dôsledky. V tejto súvislosti rezort kultúry vyjadril veľkú nespokojnosť s neprofesionálnym postupom manažmentu Slovenského národného divadla. Iba vďaka šťastiu a náhode nedošlo 1. júna 2024 k obrovskej tragédii.

Ministerstvo kultúry vyjadrilo obavy aj z presunu zamestnancov Umelecko-dekoračných dielní do dočasných priestorov bývalého obchodného centra v Lamači. Generálny riaditeľ Matej Drlička mal na výber viacero priestorov, kam mohol dielne počas plánovanej rekonštrukcie dočasne presunúť. Zamestnanci, ktorí najlepšie vedia, aké podmienky na svoju prácu potrebujú, iniciovali stretnutie s riaditeľom ohľadom výberu vyhovujúcich priestorov. Ten však ich oprávnené obavy ohľadom nevyhovujúcich pracovných podmienok v bývalom obchodnom centre Lamač nevzal do úvahy a napriek ich nesúhlasu rozhodol o presune UDD do ním vybranej budovy.

Zamestnanci pritom sami identifikovali niekoľko vhodnejších priestorov. Ministerstvo kultúry v spolupráci so zamestnancami Umelecko-dekoračných dielní riešilo vzniknutú situáciu a upozornilo generálneho riaditeľa, aby prehodnotil výber nevyhovujúcich priestorov. Matej Drlička však nereagoval ani na podnety zamestnancov, ani na podnety ministerstva kultúry.

Rezort kultúry vyjadril vážne pochybnosti aj ohľadom spôsobu výberu priestorov bývalého obchodného centra Lamač pre dočasné umiestnenie Umelecko-dekoračných dielní. Na základe uzavretej zmluvy platí SND nájomné vo výške 18 000 eur bez DPH už od 14. júna 2024, no priestory budú reálne využiteľné až po ich rekonštrukcii a vysporiadaní zmeny účelu stavby. Okrem mesačného nájomného sa SND zaviazalo zaplatiť aj zábezpeku vo výške troch mesačných nájmov, teda 54 000 eur bez DPH, ako aj alikvotnú čiastku 10 200 eur bez DPH za obdobie od 14. do 30. júna 2024. Celkovo tak Slovenskému národnému divadlu už vznikli náklady vo výške 82 200 eur bez DPH, a to bez toho, aby sa daná nehnuteľnosť už využívala.

V tejto veci z pozície generálneho riaditeľa Matej Drlička porušil príkaz ministerky kultúry číslo 20/2023. V ňom je jasne stanovené, že štatutár organizácie, ktorá je v pôsobnosti rezortu kultúry, sa musí zdržať akýchkoľvek právnych úkonov, ktorých následkom by bol vznik, zmena alebo zánik zmluvných aj mimozmluvných vzťahov s fyzickými alebo právnickými osobami, ktoré nie sú nevyhnutné na zabezpečenie bežnej prevádzkovej činnosti organizácie. Súhlas na uzavretie zmluvy s OC Karpatia Matej Drlička od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej nedostal. Postup generálneho riaditeľa je aj v rozpore s rozpočtovými pravidlami verejnej správy a ministerstvo považuje za neprípustné, aby sa s verejnými financiami nakladalo takýmto nehospodárnym spôsobom.

Rezort kultúry sa ohradil aj voči odvolaniu riaditeľky Baletu SND Niny Polákovej. Na svojej pozícii pôsobila od roku 2022 a pod jej vedením sa baletu darilo. Po odvolaní Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa na konci roka 2022 šéfka baletu, na rozdiel od mnohých svojich kolegov, odmietla odstúpiť a naďalej vykonávala svoje povinnosti.

V prípade samotného odvolania riaditeľky Baletu SND porušil generálny riaditeľ Matej Drlička štatút Slovenského národného divadla, keď ju odvolal bez prerokovania s ministerkou kultúry. V zmysle štatútu, článok IV, odsek 3, citujem: „generálny riaditeľ vymenúva a odvoláva riaditeľov umeleckých organizačných zložiek SND po prerokovaní s ministrom kultúry.“ Porušenie štatútu Slovenského národného divadla je zo strany generálneho riaditeľa Mateja Drličku ministerstvom kultúry považované za vážne manažérske zlyhanie.

Generálny riaditeľ je ako štatutárny zástupca osobne zodpovedný za riadenie a hospodárenie Slovenského národného divadla. Tieto závažné pochybenia sú pre ministerstvo kultúry dostatočným dôvodom na odvolanie Mateja Drličku z pozície generálneho riaditeľa. Zastávame názor, že aj Matej Drlička musí niesť zodpovednosť za nedostatky a problémy, ktoré svojou činnosťou spôsobil. Ministerstvo kultúry a ministerka kultúry osobne ubezpečujú umeleckú verejnosť, že neplánujú zasahovať do dramaturgie a činnosti Slovenského národného divadla, tak ako tomu bolo doteraz."