Zaujímavosti o šou Pečie celé Slovensko, ktoré ste možno netušili (FOTO)

Zaujímavosti o šou Pečie celé Slovensko, ktoré ste možno netušili (FOTO)

Pôvodne táto šou vznikla v roku 2010 vo Veľkej Británii - The Great British Bake Off. Odvtedy ju prebrali viaceré televízie vo svete (Kanada, Austrália, Dánsko, Ukrajina, ..). V roku 2021 sa prvýkrát dostala na Slovensko, kde ju vysielala STVR na Jednotke.

Na víťaza alebo víťazku čaká skvelá príležitosť zviditeľniť seba a svoje schopnosti. Vínimočnou možnosťou je získať stáž u pekárky Natache Pacal.

Víťazi


Prvá séria Miroslav „Miňo“ Macuľa
Druhá séria Lucia Gyenesová
Tretia séria Timea Strnálová

Šou kopíruje formát britského originálu, ktorý v roku 2010 prvýkrát odvysielala BBC. Počas desiatich týždňov sa finalisti snažia preukázať svoje schopnosti prostredníctvom troch výziev v pečení.

Pečenie súťažiacim pekárskej šou Pečie celé Slovensko uľahčí aj profesionálne kuchynské zázemie v stane v areáli kaštieľa Theresia Chateau v Bernolákove .

Tri výzvy

Na dvanástich finalistov čakajú v každej z 11 epizód trojica výziev – osobná, technická a kreatívna. V nich súťažiaci pečú nielen vlastné zákusky, koláče a torty, ale vyskúšajú si aj tradičné slovenské či svetové recepty.

Osobná výzva – v každom kole je osobná výzva prvou, ktorá preveruje pekárske zručnosti finalistov. Finalisti si na osobnú výzvu pripravujú vlastné recepty, vďaka ktorým porotkyne aj diváci spoznajú bližšie jednotlivých súťažiacich, ich príbeh, zázemie.

Technická výzva – výzva, ktorá prekvapí v každom kole všetkých. Ako jediná z troch výziev vopred nie je daná a jej presné zadanie sa súťažiaci dozvedia až počas jednotlivých kôl. Pri technických výzvach je pritom dôležité poctivé čítanie technologických postupov a držanie sa presných pokynov uvedených na receptoch.

Kreatívna výzva – výzva výziev, ktorá je vždy poslednou v každej epizóde a trvá najdlhšie. Súťažiaci v nej predvedú to najlepšie, čo v nich je. Na kreatívnu výzvu sa pripravujú vopred a tvoria v nej svoje najprepracovanejšie recepty.

Špeciály

Okrem jednotlivých súťažných kôl mohli diváci sledovať aj niekoľko špeciálov Pečie celé Slovensko.

V prvej sérii pekárskej šou v roku 2021 to bol Vianočný špeciál, v ktorom svoje pekárske zručnosti ukázali známe tváre, ako: moderátorka Janette Štefánková, moderátor Ľubomír Bajaník, Adela Vinczeová, Dano Dangl, hudobníčka Andrea Bučko a spevák Štefan Štec.

V druhej sérii Pečie celé Slovensko sa po finále, v ktorom vyhrala pekárka Lucia, predstavili vo vianočnom špeciále Katka Knechtová, Diana Mórová, Zuzana Šebová, Simona Simanová, Klaudia Guzová, Boris Valábik, Roman Bomboš a Sajfa.

Silvestrovský špeciál nahradil špeciál veľkonočný a v ňom sa za pekárske stoly v stane v Bernolákove postavili pekári z prvej aj druhej série Pečie celé Slovensko.