Fanúšikovia Star Wars sa prejdú Prahou

Na průvod hlavním městem se v sobotu 7. května vydají kostýmovaní fanoušci legendární filmové série Star Wars. Všichni, kdo mají kostým některé z postav příběhu, mohou dorazit v 08:30 na Staroměstské náměstí k pomníku Jana Husa. V průvodu pak všichni projdou až na Letnou a do Holešovic, kde se bude konat celodenní program. Setkání odkazuje ke 4. květnu, který je svátkem všech fanoušků Star Wars.

Je tomu tak díky slovní hříčce založené na tom, že věta "May the Fourth Be With You (4. květen s tebou)" zní při vyslovení téměř stejně jako legendární pozdrav ze Star Wars: "May the Force Be With You (Nechť tě provází síla)". Tento den vznikl díky fanouškům Star Wars, kteří založili tradici oslav, jež se konají každý rok po celém světě.

Vesmírná sága Star Wars, neboli Hvězdné války, nabídla poprvé před čtyřmi desítkami let užaslým filmovým fanouškům do té doby nevídané akční souboje kosmických lodí, světelné meče či nejrůznější vesmírné rasy. Sci-fi pohádku o věčném souboji dobra a zla mají diváci spojenou především s americkým režisérem, scénáristou a producentem Georgem Lucasem, který se podílel na předchozích šesti dílech. zatím nejnovější díl ságy s názvem Star Wars: Síla se probouzí měl premiéru loni v prosinci.

K facebookové události na pražské setkání už se přihlásily stovky fanoušků. Scházet se začnou v sobotu v 08:00 na Staroměstském náměstí, plánovaný odchod je v 08:30 na trasu Dlouhá - Kozí - Štefánikův most - Letenské schody - Letenský zámeček. Program pak začíná v holešovickém Cross Clubu, je připraven pro všechny věkové kategorie a zahrnuje workshopy, hry, přednášky, promítání, výstavy, kostýmy i tematické jídlo a pití.