Výstava fotografií a karikatúr NO COMMENT. Najlepšie fotografie a české i slovenské karikatúry

V priestoroch OPEN Gallery v budove Nadácie otvorenej spoločnosti si budete môcť od 23. júna 2016, pozrieť pravidelnú výstavu novinárskych fotografií a karikatúr, ktoré boli prihlásené do 12. ročníka súťaže Novinárska cena.


Kurátorka Ľubica Stanek o tohtoročnej výstave hovorí: „Vzbudzuje silné emócie. Zobrazuje vlaňajšie dramatické udalosti v Paríži, boje na Ukrajine a samozrejme, utečencov. Táto téma je na výstave zastúpená najsilnejšie, v prácach viacerých autorov, ktorí vzájomne dopĺňajú mozaiku udalostí. Vidíme ako putovali, spali, ako si pomáhali, s čím sa na ceste stretávali.

Nechýbajú ale ani udalosti zo života doma – verejného aj súkromného. Tie isté témy nás pohľadom karikaturistov rozosmejú, ponúkajú priestor na reflexiu s istým odstupom."

Výber vystavených prác súťažil v dvoch kategóriách - Najlepšia fotografia a Najlepší československý vtip, komiks, karikatúra. Víťazov a nominovaných vybrali spomedzi stovky prihlásených prác porotcovia fotografickej kategórie Magdalena Herrera, Miroslav
Švolík a Rafal Milach. Vtipy, komiksy a karikatúry oceňovali Helena Diesing, Martin Ciel, Joachim Dvořák a Boris Ondreička.


V kategórii Najlepšia fotografia vybrala medzinárodná porota len dvoch nominovaných, Andreja Bána a Juraja Mravca. Čestné uznanie udelila Zuzane Laurinc Halánovej. Víťazom tejto kategórie sa stal Juraj Mravec so sériou Donbas – Na východe nič nové (MONO.sk).


Porota ocenila najmä ideálnu kombináciu zaujímavého príbehu, veľmi kvalitných fotografií a skvelého výberu fotiek do série. Vďaka vhodne zvolenej postupnosti a ich množstvu dáva séria vyniknúť autorovmu špecifickému vizuálnemu rukopisu.
Okrem vyššie uvedených autorov uvidíte aj práce od Martina Bandžáka, Tomáša Benedikoviča, Borisa Németha, Tomáša Rafu, Katy Sedlak a a mnohých ďalších.


Víťazom kategórie Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks a karikatúra je český karikaturista VHRSTI, ktorý má podľa poroty na prvý pohľad veľmi sympatický štýl kresby a komentovania aktuálnych udalostí. Porotcovia ocenili najmä jednoduchosť jeho kresieb, odkazujúcu na americký štýl typu Simpsonovci alebo Futurama.


Uvidíte aj práce nominovaných autorov Miloša Gašparca a Miroslava Kemela a ďalších prihlásených napríklad Natálie Ložekovej, Jozefa Danglára Gertliho, Vojtěcha Velického, Mikuláša Sliackeho či Miroslava Fojtíka.

Výstava je jedinečná svojím obsahom aj atmosférou, práce novinárskych fotografov a karikaturistov zachytávajú spoločenské a politické udalosti na Slovensku i v zahraničí počas roka 2015.

Vernisáž sa uskutoční 23.6. 2016 o 18:00 a samotná výstava potrvá do 22.júla 2016 a na jeseň sa presunie do Prahy. Vstup je voľný, OPEN Gallery je otvorená v pondelok až piatok od 13:00 do 19:00.
Viac informácií o Novinárskej cene nájdete na www.novinarskacena.sk.



Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation.