Šéf protikorupčnej jednotky Krajmer končí, vraj kvôli mediálnemu tlaku

Šéf protikorupčnej jednotky Krajmer končí, vraj kvôli mediálnemu tlaku Foto: FB Krajmer

Ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že riaditeľ národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer požiadal k 1. 4. o uvoľnenie z funkcie.

 

„Moje rozhodnutie som urobil po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na moju rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vnímam ako nedôvodný a politizujúci. Mojou povinnosťou je zabezpečiť nestranné a nezaťažené fungovanie profesionálnej práce vyšetrovateľov a kriminalistov národnej protikorupčnej jednotky bez toho, aby bola ich práca a výsledky spochybňované," vyhlásil Krajmer.

„Intenzívny mediálny tlak smerujúci k osobe Róberta Krajmera nemôžem vnímať inak ako bezprecedentné zasahovanie do nezávislosti policajného zboru, ktoré nemôže byť zo strany príslušníkov policajného zboru akceptované,“ povedal riaditeľ NAKA Peter Hraško, pričom ako uviedol neakceptuje takýto postup, ale rešpektuje individuálne rozhodnutie šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera.

Krajmer upriamil pozornosť médií na svoju osobu vtedy, keď po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ho novinári videli, ako prišiel na miesto činu, hoci nebol zodpovedný za vyšetrovanie. Novinári sa pozastavili nad jeho prítomnosťou pri dome Kuciaka hlavne v súvislosti s tým, že Kuciak písal kritické články o tom, že Krajmerova manželka podniká vo firme, ktorú ovládajú Zoroslav Kollár a Norbert Bödör, podnikateľ blízky Smeru. Policajný prezident Tibor Gašpar najprv tvrdil, že Krajmer sa tam nenachádzal, prítomnosť Krajmera potvrdili zábery TV JOJ. Gašpar, ktorý je v rodinnom vzťahu s podnikateľom Bödörom, a ktorého odvolanie žiada verejnosť, vo funkcii zatiaľ zostáva.