Kuffa prosí o stiahnutie trestného oznámenia na Havrana

Kuffa prosí o stiahnutie trestného oznámenia na Havrana Foto: FB M.Kuffa za prezidenta

Kňaz Marián Kuffa dnes zverejnil vyhlásenie, v ktorom žiada, aby trestné oznámenie na publicistu Michala Havrana za článok, v ktorom publicista Michal Havran kritizuje Kuffu, vzali späť.

 

„Po včerajšom návrate z duchovných cvičení v zahraničí som sa dozvedel o tom, že bolo voči pánovi Havranovi podané trestné oznámenie pre článok v Denníku SME: Pošlite Kuffu do cirkusu. Chcem týmto verejne poprosiť oznamovateľov, aby trestné oznámenie vzali späť. Nežiadam si, aby bol Michal Havran za nenávistné výroky voči mne odsúdený. Odpúšťam mu a posielam mu svoje kňazské požehnanie,“ hovorí vo vyhlásení Kuffa.

Havran to nekomentuje.

Koncom júna napísal Havran, ktorý je vyštudovaným teológom, komentár, v ktorom kritizoval Kuffu: „Toto nie je kresťanstvo. Celkom nie. Kuffa skončil už predtým, svojimi apokalyptickými blábolmi o Turkoch na poníkoch v Istanbulskom dohovore a ešte predtým, hlúposťami o gendrovej diktatúre a potom, keď prišiel v sukni s bábikou z Dráčika preoblečenou za nejaký pohanský totem a v parlamente to držal fašistom ako miništrant,“ napísal Havran.
V komentári píše, že Kuffa používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí, tvrdí, že to, čo Kuffa robí, sa čoraz viac ponáša na schizmatickú herézu, ktorá sa rozišla s teologickým myslením a reflexiou sveta a ponáša sa na milenaristické šialenstvo náboženských dobrodruhov.

Advokátska kancelária Čarnoguský ULC, v ktorej pracuje Ján Čarnogurský ml., podala trestné oznámenie na autora komentára. Podľa advokátskej kancelárie autor článku uverejnenými prejavmi a tvrdeniami verejne hanobil katolícke náboženstvo, vieru a jej predstaviteľov. „Z článku sála pýcha a nadraďovanie extrémistických názorov autora nad názory všetkých veriacich kresťanov. Autor sa postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristovi. Článok autora je nielen nemorálny, ale aj protiprávny. Jeho zverejnením bol spáchaný trestný čin,“ píše advokátska kancelária.

Požiadali sme o stanovisko advokátsku kanceláriu k vyhláseniu Kuffu.

"Verejná prosba dôstojného otca Kuffu o stiahnutie trestného oznámenia pre predmetný článok, aby páchateľ nebol odsúdený, je dôkazom veľkosti jeho ducha a dobroty jeho srdca," píše Ján Čarnogurský, podľa ktorého Trestné oznámenie nie je možné stiahnuť. Jedná sa iba o oznámenie, nie o odsúdenie.  "Autor článku, ktorý je predmetom trestného oznámenia, hanobil náboženské presvedčenie všetkých kresťanov, najmä katolíkov. Z toho dôvodu by sme o stiahnutí trestného oznámenia neuvažovali ani v prípade, ak by to bolo na žiadosť dôstojného otca Kuffu možné," píše v stanovisku pre Omédiách.com Čarnogurský.