Prokuratúra vypočuje novinárku Moniku Tódovú

Prokuratúra vypočuje novinárku Moniku Tódovú Foto: Denník N

Redaktorka Denníka N Monika Tódová pôjde vypovedať v súvislosti s kauzou únosu vietnamského občana.

 

Denník N a nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung priniesli článok Ako Kaliňák pristavil lietadlo pre únoscov z Vietnamu. Autorka článku Monika Tódová zverejnila príbeh únosu Vietnamca zo Slovenska, ako ho rozprávali slovenskí policajti a ktorý sa podľa autorky zhoduje sa so závermi nemeckej prokuratúry. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung píše, že nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú, že Slovensko Trinha pomohlo uniesť špeciálom.

"Redaktorka Denníka N ešte vo štvrtok večer o 20.45 hodine adresovala email tlačovému oddeleniu Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry v ktorom uvádza, že Denník N je pripravený poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní ešte podrobnejšie informácie, ako zverejnili, aj s menami svedkov, ktoré v článku uviedli len v skrátenej podobe,“ píše v stanovisku hovorkyňa Generálnej prokratúry Andrea Predajňová.

Dnes ráno bola redaktorka kontaktovaná prvým námestníkom generálneho prokurátora, pričom uviedla, že chce podať trestné oznámenie. „Výsluch oznamovateľky sa uskutoční dnes, pričom výsledky výsluchu nebudú medializované a bude postupované podľa zákona. Generálna prokuratúra SR sa nebude v žiadnom prípade podieľať na očividnom politizovaní celej veci, pokiaľ nebudú preverené skutočnosti uvedené pri podaní trestného oznámenia," dodala Predajňová.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že slovenské orgány sa aktívne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia. Premiér Peter Pellegrini poslal do Nemecka ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby spolu s prezidentom policajného zboru a zástupcom generálnej prokuratúry nemeckého partnera odkonzultovala osobne podozrenia nemeckých vyšetrovateľov.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák zverejnil na facebooku status, kde hovorí, že je ochotný ísť na detektor lží.