Vyhlásenie k roku od vraždy maltskej investigatívnej novinárky

Vyhlásenie k roku od vraždy maltskej investigatívnej novinárky Foto: FB Matthew Caruana Galizia

Presne pred rokom bola zavraždená maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanová Galiziová.

 

Novinárka zomrela 16. októbra po výbuchu nálože umiestnenej pod jej autom. Pátrala po prípadoch prania špinavých peňazí na Malte. Na jar pred vraždou v článku obvinila niekoľko ľudí blízkych premiérovi Josephovi Muscatovi, že si otvorili účty v Paname, kam posielali nekalo získané peniaze. Šéfa opozície obvinila z prania špinavých peňazí, ktoré vraj pochádzali z londýnskych nevestincov.
Pri tejto príležitosti vydali podpredseda EK Frans Timmermans a komisárky Viera Jourová a Mariya Gabriel spoločné vyhlásenie, v ktorom upozorňujú aj na vraždu slovenského novinára.

 „V týchto chvíľach si uctievame tvrdú prácu a neústupčivosť Daphne, Jána Kuciaka a mnohých ďalších novinárov, ktorí v mene pravdy obetujú všetko, čo majú – niekedy dokonca aj vlastný život. Zároveň je to pre nás, pre Európu, príležitosť pozastaviť sa a popremýšľať nad jednou z našich najcennejších hodnôt, slobodou slova.
Komisia neupustí od ochrany slobodného prejavu a slobodných médií," píšu v spoločnom vyhlásení.

Demokracia podľa nich neprežije, ak novinári prídu o možnosť neobmedzene informovať, ak budú podliehať cenzúre, ak sa im nedovolí kritizovať mocných, a najmä ak budú čeliť zastrašovaniu, prenasledovaniu a vyhrážkam, ba ak niektorí z nich dokonca prídu o život len za to, že si robia svoju prácu.

"Demokracia priamo závisí od ich činnosti. V tomto kontexte musíme myslieť aj na informátorov, ktorí často pomáhajú investigatívnym novinárom a takisto potrebujú ochranu. Spoliehajú sa na nás, že ich ochránime, a my ich nesmieme sklamať." Tieto vraždy nesmú podľa zástupcov EK odradiť slobodné médiá. "Občania by mali mať možnosť vytvoriť si vlastný názor založený na nehatenom vyšetrovaní a nezávislom spravodajstve.
Práve preto osoby zodpovedné za tieto vraždy musíme postaviť pred spravodlivosť. Chceme poznať celú pravdu. Všetkým novinárom musíme vyslať jasný signál: pracovať v Európe je bezpečné. Ak budú umlčaní novinári, zmĺkne i demokracia. K tomu v Európe nedôjde. My to nedopustíme," píšu.