EK schválila predaj podielu v Lagardère Křetínského a Tkáčovej firme CMI

EK schválila predaj podielu v Lagardère Křetínského a Tkáčovej firme CMI Foto: EPHolding

Európska komisia dnes oznámila, že schválila predaj podielu v mediálnej skupine Lagardère Group firme Czech Media Invest českého investora Daniela Křetínského.

 

Komisia dospela k názoru, že navrhovaná akvizícia nebude vzhľadom k veľmi obmedzenému vplyvu na štruktúru trhu predstavovať ohrozenie hospodárskej súťaže.

Křetínského CMI získala podiel v mediálnej skupine Lagardère Group, ktorá vydáva okrem iného časopis Elle.

Spoločnosť Lagardère Group je nadnárodný mediálny konglomerát sídliaci v Paríži.

Spoločnosť pôsobí v 40 krajinách sveta a jej činnosť je rozdelená do štyroch hlavných divízií: vydavateľská (Lagardère Publishing, súčasťou je jedno z najväčších vydavateľstiev Hachette Livre), Lagardère Travel Retail prevádzkuje prevažne obchody na letiskách a železničných staniciach (napríklad Relay), do Lagardère Active patrí množstvo novín, časopisov a rozhlasových či televíznych staníc a Lagardère Sports and Entertainment podniká v oblasti športu a zábavného priemyslu.

Do Lagardère Active patria francúzske "prémiové" značky ako Elle, Paris Match, Europe 1, Gulli a Doctissimo. Po celom svete prevádzkujú 26 rozhlasových staníc a 17 televíznych kanálov.

Mediálna skupina Lagardere Active ČR, ktorá patrí do nadnárodnej Lagardère Group, prevádzkuje 5 českých staníc - Evropa 2, Frekvence 1, rádio Bonton, Dance Radio, ZET, slovenské rádio Europa 2 tiež spoločnosť Regie Radio Music.

"Tieto akvizície podporia rozvojovú stratégiu spoločnosti Czech Media Invest v mediálnom segmente. CMI tak získava do svojho portfólia nový mediatyp postavený na silných rozhlasových brandy. Uzavretie transakcie je podmienené predovšetkým schválením zo strany miestnych regulačných orgánov v daných krajinách," píše CMI v tlačovej správe.

Spoločnosť Czech Media Invest, ktorú vlastní český podnikateľ podnikateľ Daniel Křetínský a slovenský podnikateľ Patrik Tkáč, je prostredníctvom svojich dcérskych spoločnosti Czech News Center a CN Invest mediálnym domom v Českej republike. Vydáva štyri denníky (hlavným titulom je český bulvárny denník Blesk a Aha!), niekoľko desiatok časopisov, napríklad Reflex a Svět motorů a ďalšie webové tituly. Spoločnosť tiež vlastní dve tlačiarne a je v ČR lídrom v oblasti vydávania kníh a distribúcie tlače.