Tkáč a Křetinský kupujú rozhlasové stanice na Slovensku, v Poľsku, Českej republike a v Rumunsku

Tkáč a Křetinský kupujú rozhlasové stanice na Slovensku, v Poľsku, Českej republike a v Rumunsku Foto: Europa 2

Majetkové pomery v rozhlasovom biznise na Slovensku a v ďalších krajinách strednej Európy sa menia. Na Slovensko preniká mediálna skupina Daniela Křetinského a Patrika Tkáča.

 

 

Spoločnosti Czech Media Invest (CMI) a Lagardere group sa dohodli na podmienkach predaja rozhlasových staníc, ktoré teraz Lagardere vlastní v Českej republike, Poľsku, na Slovensku a Rumunsku. Predaj pre Omédiách.com potvrdila CMI.

Na Slovensku pod skupinu patrí rádio Europa 2.

Predajná cena týchto aktív je 73 miliónov eur.

Spoločnosti prevádzkujúce rozhlasové stanice vykázali vlani konsolidované tržby vo výške približne 56 miliónov eur.

Spoločnosť Lagardère Group je nadnárodný mediálny konglomerát sídliaci v Paríži.

Spoločnosť pôsobí v 40 krajinách sveta a jej činnosť je rozdelená do štyroch hlavných divízií: vydavateľská (Lagardère Publishing, súčasťou je jedno z najväčších vydavateľstiev Hachette Livre), Lagardère Travel Retail prevádzkuje prevažne obchody na letiskách a železničných staniciach (napríklad Relay), do Lagardère Active patrí množstvo novín, časopisov a rozhlasových či televíznych staníc a Lagardère Sports and Entertainment podniká v oblasti športu a zábavného priemyslu.

Do Lagardère Active patria francúzske "prémiové" značky ako Elle, Paris Match, Europe 1, Gulli a Doctissimo. Po celom svete prevádzkujú 26 rozhlasových staníc a 17 televíznych kanálov.

Mediálna skupina Lagardere Active ČR, ktorá patrí do nadnárodnej Lagardère Group, prevádzkuje 5 českých staníc - Evropa 2, Frekvence 1, rádio Bonton, Dance Radio, ZET, slovenské rádio Europa 2 tiež spoločnosť Regie Radio Music.

"Tieto akvizície podporia rozvojovú stratégiu spoločnosti Czech Media Invest v mediálnom segmente. CMI tak získava do svojho portfólia nový mediatyp postavený na silných rozhlasových brandy. Uzavretie transakcie je podmienené predovšetkým schválením zo strany miestnych regulačných orgánov v daných krajinách," píše CMI v tlačovej správe.

Spoločnosť Czech Media Invest, ktorú vlastní český podnikateľ podnikateľ Daniel Křetínský a slovenský podnikateľ Patrik Tkáč, je prostredníctvom svojich dcérskych spoločnosti Czech News Center a CN Invest mediálnym domom v Českej republike. Vydáva štyri denníky (hlavným titulom je český bulvárny denník Blesk a Aha!), niekoľko desiatok časopisov, napríklad Reflex a Svět motorů a ďalšie webové tituly. Spoločnosť tiež vlastní dve tlačiarne a je v ČR lídrom v oblasti vydávania kníh a distribúcie tlače.